OKTOBARSKI IZBORI: Opozicija u RS zajednički protiv Dodika
Foto: Beta

Banjaluka

OKTOBARSKI IZBORI: Opozicija u RS zajednički protiv Dodika

Planeta -
Do kraja maja trebalo bi da budu usaglašena imena zajedničkog kandidata za člana Predsedništva BiH, a biće utvrđene i zajedničke liste kandidata za zastupnike u parlamentu BiH i u Skupštini RS

SARAJEVO - Ključne opozicione stranke koje imaju sedište na području Republike Srpske (RS) nastupiće zajedno na izborima koji će se u Bosni i Hercegovini održati u oktobru ove godine, a cilj im je rušenje s vlasti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predvođenog Miloradom Dodikom.

To su potvrdili opozicioni čelnici koji su potpisali i programsku deklaraciju o zajedničkom izbornom nastupu.Do kraja maja, kako su najavili, trebalo bi da budu usaglašena imena zajedničkog kandidata za člana Predsedništva BiH, koji se bira sa teritorije RS i za entitetskog predsednika, a biće utvrđene i zajedničke liste kandidata za zastupnike u parlamentu BiH i u skupštini RS.

Inicijatori zajedničkog nastupa na izborima su Srpska demokratskastranka (SDS) na čijem je čelu Mladen Bosić, Partija demokratskogprogresa (PDP) bivšeg ministra spoljnih poslova BiH i nekadašnjegpremijera RS Mladena Ivanića i Narodni demokratski pokret (NDP)predvođen Draganom Čavićem, bivšim predsednikom RS.

Oni su najavili da će oko zajedničke platforme za izborni nastup biti okupljeno jedanaest političkih stranaka."Ovo znači novi politički ambijent u RS. Jasno je da su stvorena dva bloka, jedan koji smatra da ova vlast treba da nastavi da funkcioniše i drugi koji želi da je menja", kazao je novinarima Bosić.

Mladen Ivanić je izjavio da će nova politička snaga sigurno promeniti postojeće loše stanje. Opšti izbori u BiH, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da budu održani12. oktobra, a odluku o njihovom raspisivanju Centralna izborna komisija bi trebalo da objavi 15. maja, preneli su lokalni mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track