(VIDEO) UŽIVO DAN 79: Povlači se ruska vojska, Jacenjuk se ruga Putinu!
Foto: Reuters

Zatišje posle žestokih borbi

(VIDEO) UŽIVO DAN 79: Povlači se ruska vojska, Jacenjuk se ruga Putinu!

Planeta -
Putin povukao vojsku s granice i tražio odlaganje referenduma, njegov predlog Jacenjuk nazvao glupošću o kojoj ne vredi pričati. U Marijupolju poginulo 5 pripadnika samoodbrane, ukrajinska vojska zarobila još 15, pa se povukla. Opkoljeni Slavjansk i Donjeck. Lider federalista u Donjecku Pavel Gubarev pušten u zamenu za tri pripadnika ukrajinske službe bezbednosti
1 / 5 Foto: AP

KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin, izjvio je da povlači vojsku s ukrajinske granice apelujujći na čelnike "federalista" da odlože najavljene referendume o većoj autonomiji ili čak nezavisnosti tih delova Ukrajine, planirane za predstojeći vikend.

Njegov predlog v.d, ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk nazvao je "glupošću o kojoj nema svrhe ni pričati",

Ukrajinska vojska ponovo je napala Slavjansk, ali sada je ojačana borbenim vozilima i helikopterima, javlja Interfaks. Pucnjava u Slavjansku počela je još jutros, kad su pripadnici samoodbrane pokušali da vrate pod kontrolu TV toranj u Andrejevki, obližnjem zaseoku.

"Ponovo pucaju na nas iz svog oružja, uključujući i bacače raketa", kazao je Interfaksu neimenovani predstavnik samoodbrane Slavjanska. On je dodao da je na kontrolni punkt kraj Andrejevke ispaljena granata. "Znamo da ima ranjenih, ali tek večeras ćemo znati koliko ih je. Imamo problema s prevozom ranjenika", kazao je taj borac.

Samoodbrana Slavjanska Foto AP
Samoodbrana Slavjanska Foto AP

Ukrajinske trupe koje su u utorak opkolile Slavjansk pucaju na svako vozilo koje pokuša da napusti grad, sprečavajući civile da pobegnu, javlja Raša tudej.

"Grad je opkoljen i civilima se ne dozvoljava izlazak. Jedna porodica sa malim detetom je pokušala da kolima izađe iz grada, ali je na njih pucano i tom prilikom su ubijene dve osobe", izjavio je jedan proruski aktivista. On je dodao da grad najverovatnije pod opsadom drže članovi ultradesničarskog Desnog sektora.

23.05 - Američki predsednik Barak Obama i ruski lider Vladimir Putin trebalo bi da reše svoje razlike "kao pravi muškarci", izjavio je danas kandidat na predsedničkim izborima u Ukrajini Valeri Konovaljuk. Obama i Putin bi "trebalo da otvore flašu finog francuskog vina i da razgovaraju kao pravi muškarci, otvoreno i iskreno, i da se sete da su zajedničkim naporima američke i ruske snage i narodi uspeli da pobede fašizam i da daju svetu šansu da nastavi miran razvoj", rekao je Konovaljuk koji se nalazi u poseti Vašingtonu, preneo je AFP.On je dodao da bi Ukrajina trebalo da se proglasi nesvrstanom kako bi uverila Rusiju da joj ne predstavlja pretnju putem širenja NATO na istok.

21.05 - Američki predsednik Barak Obama je danas zvanično obavestio Kongres da planira da izbaci Rusiju iz programa koji omogućava da pojedine zemlje izvoze u SAD određenu robu bez carine, poznatog kao Opšti sistem preferencijala (GSP), saopštila je danas Bela kuća.

20.15 - Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk danas je poziv ruskog predsednika Vladimira Putina proruskim pobunjenicima na jugoistoku Ukrajine da odlože referendum o nezavisnosti od Ukrajine nazvao "glupošću o kojoj nema svrhe ni pričati", objavila je agencija Interfaks-Ukrajina.Jacenjuk je kazao da bi Putin trebalo da zna da za 11. maj "nikakav referendum" nije predviđen.

Tada su, rekao je, "proruski pobunjenici" na istoku Ukrajine nameravali da potvrde "deklaraciju o nezavisnosti" samoproglašene republike Donjeck. "Ako su teroristi i separatisti koje podržava Rusija dobili naređenje da odlože ono što nije ni bilo predviđeno, to je njihov međusobni dogovor", rekao je on.

20.03 - Višemesečna kriza u Ukrajini mogla bi da se okonča ukoliko Kijev prekine vojnu operaciju protiv proruskih aktivista, u zamenu za odlaganje referenduma o nezavisnosti, saopšteno je danas iz Kremlja. Ukoliko poziv ruskog predsednika Vladimira Putina za odlaganje referenduma o nezavisnosti na istoku Ukrajine bude poštovan i Kijev "zaustavi vojnu operaciju i preduzme korake ka otpočinjanju dijaloga, onda bi to moglo da Ukrajinu izuče iz situacije koja se u ovoj fazi samo pogoršava", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za ruski novinski veb sajt Slon.ru, a preneo AFP

19.55 - Lider proruskih protesta u Donjecku Pavel Gubarev pušten je u zamenu za tri pripadnika ukrajinske službe bezbednosti, saopštio je danas portparol vojnog štaba proruskih snaga u Slavjansku. Gubareva, koji je koristio svoju Fejsbuk stranicu da koordinira pobunu u Donjecku i šire, ukrajinska služba bezbednosti SBU zadržala je u martu pod optužbom za "podrivanje teritorijalnog integriteta i nezavisnosti države".

19.35 - NATO je danas saopštio da ne može da potvrdi navode ruskog predsednika Vladimira Putina da je Rusija povukla svoje oružane snage sa rusko-ukrajinske granice. "Nema pokazatalja da je došlo do promene pozicija vojnih snaga, u blizini ukrajinske granice", izjavio je jedan zvaničnik NATO-a.

19.20 - RIA Novosti prenela je da je vršilac dužnosti šefa kabineta ukrajinskog predsednika Sergej Pašinski potvrdio da su snage lojalne Kijevu napustile zgradu mariupoljske skupštine i da je privedeno 16 osoba, protiv kojih će biti preduzete predistražne radnje.

Govoreći o drugom gradu u Donjecku, Slavjansku, Pašinski je rekao da će specijalna operacija biti nastavljena, ali da ukrajinske snage neće ulaziti u taj grad, kako ne bi bilo civilnih žrtava.

19.03 - Ukrajinska vojska, koja je danas uspela da uđe u Marijupolje i zauzme centar tog gradića, primorana je da se povuče na položaje u okolini, javljaju agencije.

Načelnik štaba samoodbrane Marijupolja Vasilij, čije prezime nije navedeno, izjavio je da je u gradu ostalo 900 vojnika i oko 20 fašista "Desnog sektora", javlja Izvestija.

Kako je ranije javio CNN, u ofanzivi ukrajinskih snaga na Marijupolj poginulo je bar pet pripadnika samoodbrane, a zarobljeno je još 15 njih. To je američkim novinarima rekla portparolka samoodbrane Irina Voropajeva.

Odmah zatim, u grad je ušla kolona od 10 ukrajinskih tenkova, koji su se rasporedili po gradu. Pogledajte kako su se povukli.

http://www.youtube.com/watch?v=nQ1djGS5Z0Q

18.55 - Poljska je danas saopštila da je dodelila novouspostavljenu Nagradu za solidarnost proukrajinski orijentisanom lideru krimskih Tatara Mustafi Džemilevu, što je, kako ocenjuje agencija AFP, odluka koja će verovatno naljutiti zvaničnu Moskvu. Džemilevu je nagrada dodeljena za borbu "za demokratiju i poštovanje ljudskih prava i sloboda u Ukrajini, posebno kad je reč o tatarskoj zajednici", izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

Džemilev (70), poslanik u ukrajinskom parlamentu i disident iz ere Sovjetskog saveza, posvetio je život borbi za prava Tatara, među kojima uživa veliko poštovanje, navela je agencija AFP.

18.15 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija povukla svoju vojsku od granice sa Ukrajinom i da se sada nalazi na poligonima na kojima izvode redovnu obuku. "Sve vreme su govorili da ih brine naša vojska kod ukrajinske granice. Mi smo je povukli, danas se ne nalaze na ukrajinskoj granici, već na lokacijama na kojima izvode svoju redovnu obuku - na poligonima", rekao je Putin posle razgovora sa švajcarskim predsednikom Didijeom Burkhalterom u Moskvi.

17.45 - Tokom današnjeg popodneva su oslobeđena trojica lidera specijalnih jedinica "Alfa", u zamenu za uhvaćene separatiste, javlja agencija Unian.

17.34 - Proruski aktivisti će razmotriti poziv ruskog predsednika Vladimira Putina za odlaganje referenduma o nezavisnosti, izjavio je lider samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin. "Mi imamo najveće poštovanje za predsednika Putina. Ukoliko on to smatra neophodnim, mi ćemo naravno o tome razgovarati", dodao je on.

Foto: AP
Foto: AP

17.23 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obišao je vojnike na barikadama kod Slavjanska.

16.56 - Švajcarski predsednik i predsedavajući OEBS, Didije Burkhalter je naveo da druga runda razgovora u Ženevi nije planirana, prenosi agencija Unian.

15.40 - Ruski predsednik Vladimir Putin je za nasilje na istoku Ukrajine optužio ultranacionaliste i pozvao da se odloži referendum zakazan za 11. maj, prenosi AP. Dopisnica TV kanala Raša tudej Pola Ziler javlja da su vlasti Narodne Republike Donjeck saopštile da će razmotriti taj predlog i izjasniti se o njemu možda već sutra.

15.14 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na susretu sa švajcarskim predsednikom i predsedavajućim OEBS-a Didijeom Burkhalterom da je pozicija Rusije o situaciji u Ukrajini poznata, kao i da je Burkhalterova poseta pravovremena, prenele su ruske agencije. Agencije navode da je predsedavajući OEBS-a doneo u Moskvu predloge za deeskalaciju krize u Ukrajini.

15.00 - Zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman i šef britanske diplomatije Viljem Hejg doputovali su u Kijev, u okviru diplomatskih napora usmerenih na smanjivanje napetosti u Ukrajininske agencije.Feltman se u glavnom gradu Ukrajine sreo sa predsednikom Vrhovne rade (skupštine) i vršiocem dužnosti šefa države Aleksandrom Turčinovom koji je, kako prenose ukrajinske agencije, rekao da će bez obzira na pokušaje provokacija predsednički izbori, zakazani za 25. maj, biti održani.

Sergej Neverov: Ne mešamo se u unutrašnje stvari drugih Foto Facebook
Sergej Neverov: Ne mešamo se u unutrašnje stvari drugih Foto Facebook

14.45 - Rusija neće slati posmatrače na referendum o decentralizaciji u Donjecku i Lugansku jer je to unutrašnja stvar tog regiona, izjavio je potpredsednik donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Neverov.

14.22 - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da još nije poslao svoju vojsku u pomoć pristalicama federalizacije na istoku Ukrajine, ali da je tamo stigao odred kozaka."Dobro, reći ću. Juče je grupa kozaka stigla na jugoistok u pomoć braniteljima. Čečena tamo još nema, a bolje da ih i ne bude", napisao je Kadirov na svom Tviteru.

14.12 - Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je izjavio da će dalja destabilizacija u Ukrajini voditi ka novim sankcijama protiv Rusije, prenosi Kijev post.

14.10 - Ukrajinski predsednički kandidat Petro Porošenko zatražio je danas od Evrope i SAD da uvedu treći krug sankcija Rusiji ako Kremlj podrži referendum o statusu u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini 11. maja.

Foto: AP
Foto: AP

14.04 - Predsednički izbori u Ukrajini, zakazani za 25. maj, biće održani, ali ostaje otvoreno pitanje da li će biti moguće održati ih na čitavoj teritoriji Ukrajine, izjavio je danas šef poljske diplomatija Radoslav Sikorski.

13.53 - Dve članica ruske pank rok grupe Pusi rajot zatražile su u američkom Kongresu da se listi ljudi koji krše ljuska prava u Rusiji doda još 16 ruskih zvaničnika, ocenivši da Putin vodi Rusiju ka haosu.

13.42 - SAD su obezbedile Graničnoj službi Ukrajine bodljikavu žicu i dvoglede, objavio je na svom Tviteru Dmitrij Rogozin, zamenik premijera Rusije.

13.34 - Danska pivara Karlsberg je danas saopštila da je kriza u Ukrajini uticala na prodaju na najvećem tržištu, Rusiji, kao i u drugim istočnoevropskim zemljama, što je navelo kompaniju da snizi prognozu zarade u 2014. godini.

Natalija Poklonskaja: Zaklela se na vernost Ustavu i zakonima Rusije Foto Facebook
Natalija Poklonskaja: Zaklela se na vernost Ustavu i zakonima Rusije Foto Facebook

13.33. - Javni tužilac Krima Natalija Poklonskaja položila je zakletvu na vernost Ustavu i zakonima Ruske Federacije, javlja Itar-Tass.Uz nju je zakletvu položilo još nekoliko njenih kolega tužilaca.

http://www.youtube.com/watch?v=SRPuVrZYGks

13.26 - POGLEDAJTE: Ljutiti stanovnici Slavjanska, učesnici pogrebne povorke, traže raspisivanje referenduma i ljute se na vlasti u Kijevu. Snimak je danas napravio novinar Raše tudej Grejem Filips, čiju su glavu ucenili ukrajinski nacionalisti.

13. 22 - U Lozovoju oblast stiglo je 30 tenkova i borbenih vozila pešadije BMD, kao i minobacača od 120mm, javljaju svedoci.

13.17 - Ako Rusija prizna prizna "lažne" rezultate referenduma o decentralizaciji Ukrajine, koji će 11. maja biti održan u Donjecku i Lugansku, SAD mogu da iskoriste priliku i nametnu joj sankcije, izjavila je pomoćnica američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Viktorija Nuland. U saslušanju pred Komitetom za inostrane poslove Senata SAD, ona je rekla da se nove sankcije protiv Rusije mogu uvesti u finansijskom i energetskom sektoru, kao i u sektoru odbrane.

13.14 - Predstavnici pristalica federalizacije Ukrajine sumnjičavi su prema predlogu generalnog sekretara OEBS-a Didijea Burkhaltera da se proglasi primirje tokom održavanja predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj. Oni ističu da je neophodno prvenstveno povlačenje vojske od opsednutih istočnoukrajinskih gradova i održavanje regionalnih referenduma, izvestila je RIA Novosti.

12.58 - Krim je spreman da prihvati političke izbeglice iz jugoistočne Ukrajine, izjavio je premijer te ruske republike Sergej Aksjonov. "Neki političari, koji su progonjeni zbog svojih stavova i uverenja, mogu da nađu utočište na Krimu. U to nema sumnje. Sve ćemo ih primiti, i njih i njihove porodice", rekao je Aksjonov. On nije mogao da tačno kaže koliko je izbeglica iz Ukrajine već stiglo na Krim, ali dodao je da to još nisu masovni zbegovi.

12.51 - Kancelarija ukrajinskog poslanika i vođe organizacije Jugoistok Olega Careva u Dnjepropetrovsku je zapaljena, javlja Interfaks. Požar je izbio u zoru, a ugašen je posle četrdesetak minuta. Policija je saopštila da je u spaljenoj kancelariji nađeni fragmenti dve boce umotane u sagorele krpe, što ukazuje na to da su korišćeni molotovljevi kokteli.

Vođa krimskih Tatara Mustafa Džemilev Foto Reuters
Vođa krimskih Tatara Mustafa Džemilev Foto Reuters

12.49 - Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev kome su ruske vlasti, nakon ankesije, zabranile ulazak na Krim, prvi je dobitnik nove Nagrade solidarnosti koju od ove godine dodeljuje Poljska uz sumu od milion evra onima koji su, rukovođeni sodilarnošću, dali doprinos demokratiji.

12.37 - U Slavjansku je sahranjena Irina Bojevec, tridesetogodišnjakinja koja je pre dva dana poginula na balkonu sopstvene kuće. Kad je počela ofanziva ukrajinske armije na Slavjansk, Irina je izašla na balkon da vidi odakle buka. Bila je to prva žrtva ukrajinske ofanzive na istok zemlje.

12.32 - Ukrajina nastavlja da grubo krši ljudska prava, a to se događa uz popustljivost zapadnih zemalja, navelo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova. "Pozivamo faktičke vlasti u Kijevu da hitno zaustave upotrebu sile protiv sopstvenog naroda i preduzmu konkretne korake za početak primirja u društvu", navodi se u saopštenju.

12.26 - Kriza u Ukrajini počela je da utiče na nemačku ekonomiju, pa su industrijske porudžbine, ključna mera tražnje nemačkih proizvoda, u martu neočekivano pale, pokazali su danas zvanični podaci u Berlinu.

12.04 - Predsedavajući OEBS Didije Burkhalter sastaće se danas u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o krizi u Ukrajini, dok će britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg razgovarati u Kijevu sa aktuelnim vlastima.

http://www.youtube.com/watch?v=WEB3lpr7Nko

12.02 - Predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski obišao je snage samoodbrane Luganska i poklonio im džip "tigar", poznat kao "ruski hamer".

11.35 - Ukrajinske snage uhapsile su nekoliko osoba u Mariupolju tokom preuzimanja zgrade Gradske skupštine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

10.39 - Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenio je da je neopravdano izražavanje žaljenja nemačke kancelarke Angele Merkel zbog toga što Rusija namerava da održi paradu povodom Dana pobede na Krimu, dok je u Ukrajini napeta situacija. Situacija u Ukrajini nema veze sa Krimom, a rukovodstvo Rusije deli zabrinutost Merkelove zbog ukrajinskog konflikta, rekao je Peskov za radio Eho Moskve.

10.37 - Ukrajina je dobila prvu tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 3,19 milijardi dolara, saopštila je pres služba Narodne banke Ukrajine, prenosi Interfaks. Reč je o dvogodišnjem programu stend-baj kredita MMF-a.

10.32 - Ni sat vremena pošto je vraćena, zastava Ukrajine ponovo je skinuta s jarbola ispred Skupštine grada Marijupolja, javlja ukrajinski pokret Evromajdan.

Dmitrij Peskov: Razumemo Amerikance Foto AP
Dmitrij Peskov: Razumemo Amerikance Foto AP

10.12 - Rusija ima razumevanja za to što je jednan broj američkih kompanija otkazao svoje učešće na zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma, koji će 22. maja početi u Sankt Peterburtu, rekao je savetnik za štampu predsednika Rusije Dmitrij Peskov. "Koliko mi znamo, mnoge američke kompanije se suočavaju s pritiskom bez presedana, s pravim ugnjetavanjem. Odluku da ne dođu na forum nisu donele samostalno. Razumemo ih", rekao Peskov za RIA Novosti.

Dmitro Jaroš: Optužen zbog javnog pozivanja na terorizam Foto Reuters
Dmitro Jaroš: Optužen zbog javnog pozivanja na terorizam Foto Reuters

09.47 - Ruski Instražni komitet proširio je istragu protiv Dmitra Jaroša, vođe ukrajinske fašističke organizacije "Desni sektor", javlja Kijev post. Jaroš je u Rusiji optužen zbog javnog pozivanja na terorističke aktivnosti i ekstremističkog delovanja, izjavio je portparol Istražnog komiteta Vladimir Markin Interfaksu.

09.19 - Čim su ukrajinski vojnici preuzeli kontrolu nad zgradom skupštine grada Marijupolja, na jarbolu ispred zgrade istaknuta je ukrajinska zastava.

08.46 - Tragedija koja se dogodila u Odesi 2. maja, kada su proukrajinski radikalisti zapalili Trgovinsku kuću u kojoj su se nalazili demonstranti protiv vlade, od kojih je njih 46 stradalo, je tipičan fašizam. Mi ćemo saznati istinu i nećemo dozvoliti da stvari budu gurnute pod tepih, izjavio je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.

08.37 - Federalisti u Donjecku oslobodili su trojicu ukrajinskih vojnika koje su juče zarobili.

08.28 - Barikada ispred zgrade Gradskog veća u Marijupolu je uklonjena pošto su proruski aktivisti napustili objekat. U okolini se nalazi nekoliko policijskih automobila.

08.15 - U gradu Čerkasi počelo je formiranje bataljona teritorijalne odbrane. U lokalnom vojnom odseku organizovano je prijavljivanje dobrovoljaca, a procenjuje se da će bataljon imati 400 ljudi.

Donjeck ilustracija Foto AP
Donjeck ilustracija Foto AP

07.15 - Proruski aktivisti u regionu Donjecka počeli su da dele oružje svim građanima koji su voljni da učestvuju u oružanim provokacijama, izjavio je Dmitrij Timčuk, šef ukrajinskog Centra za vojno-političke studije. "Federalisti su u regionu Donjecka zarobili dvojicu lokalnih vojnih komesara. Kako bi ih oslobodili, oni zahtevaju da im se da 300 automatskih pušaka", dodao je on.

07.11 - Tri osobe, od kojih dvoje dece starih 13 i 8 godina, poginule su u požaru u mestu Krasnoarmejsk u regionu Donjecka. Nesreća se dogodila kada je vatra zahvatila privatnu kuću, a porodica je nastradala usled trovanja dimom. Vatrogasci su uspeli da ugase požar čiji uzrok nije poznat.

07.01 - Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je privođenje aktivista koji su 6. maja protestvovali na trgu Bolotnaja u Moskvi.

06.52 - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je Ukrajinu, SAD, EU i Rusiju da sednu za sto i utvrde razloge neuspeha dogovora postignutog u Ženevi 17. aprila, navodi Itsr-Tass. "Četiri strane treba da zajedno utvrde šta je pošlo po zlu i zašto dogovor nije poštovan", naveo je on.

06.46 - Moskva planira aneksiju istoka Ukrajine primenjujući iste metode kao na Krimu, izjavila je Viktorija Njuland, predstavnik američkog Stejt departmenta. "Događaji u Slavjansku i Odesi odgovaraju krimskom scenariju: prvo su organizovani protesti, zatim je zastrašeno lokalno stanovništvo, a sada je zakazan i referendum za 11. maj", navela je ona.

06.35 - Evropska unija je spremna za uvođenje novih sankcija Rusiji, izjavila je šefica diplomatije EU Ketrin Ešton. "Svaki novi koraci ka destabilizacije situacije u Ukrajini dovešće do novih, dalekosežnijih posledica po naše odnose u brojnim aspektima", navela je Eštonova.

06.30 - Nijedna civilizovana država neće priznati kvazi ferendum planiran za 11. maj u regionima Donjecka i Luganska, izjavio je Džon Keri, državni sekretar SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track