LJUBLJANA: Ivan Simič pod istragom zbog provizije od 500.000 evra
Foto: Beta

Na meti istražnih organa

LJUBLJANA: Ivan Simič pod istragom zbog provizije od 500.000 evra

Planeta -
Bivši šef poreskih uprava u Srbiji i Sloveniji je pod istragom slovenačke policije zbog savetodavnih dogovora sa preduzećem "Sava IP", koje je 2010. Poreskoj upravi dodelilo poslovni prostor u Ljubljani

LJUBLJANA - Bivši šef poreskih uprava u Srbiji i Sloveniji Ivan Simič je pod istragom slovenačke policije zbog savetodavnih dogovora sa preduzećem "Sava IP", koje je 2010. Poreskoj upravi dodelilo poslovni prostor u Ljubljani, i zbog provizije od pola miliona evra.

Simič je od 2006. do 2008. bio direktor slovenačke Poreske uprave, a od 2009. do 2012. član Fiskalnog veća Vlade Slovenije. Na meti istrage je sporno Simičevo savetovanje pri prodaji zgrade "Modri kvadrat", u kojoj se nalazi Poreska uprava.

Zgradu je napravila "Sava IP" 2008. i dve godine kasnije je prodala NLB Lizingu. Za pomoć pri traženju kupaca "Sava IP", odnosno sadašnja kompanija Triglav nekretnine, angažovala je jedno od Simičevih preduzeća. Prema informacijama ljubljanskog Dnevnika, reč je o kompaniji "Cayo" koja je locirana na Kipru. To je preduzeće ubralo oko pola miliona evra provizije od posla vrednog 26 miliona evra.

Simič je potom deo tog novca isplatio u obliku kapitalne dobiti iz pomenutog kiparskog preduzeća.Time je izazvao pažnju Poreske uprave Slovenije, koja je, kako se navodi, još 2012. napisala predstavku protiv Simiča i prijavila ga policiji.Simič, kao i policija, nisu želeli da komentarišu taj slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track