HENRI KISINDŽER: Vladimir Putin verovatno nije planirao da izazove krizu
Foto: AP

Razumevanje

HENRI KISINDŽER: Vladimir Putin verovatno nije planirao da izazove krizu

Planeta -
Potrošio je 600 milijardi dolara na Olimpijske igre, pokušao da prikaže Rusiju kao normalnu zemlju, nemoguće da je, tri dana kasnije, namerno započeo napad na Ukrajinu, rekao je Kisindžer za CNN

VAŠINGTON - Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin najverovatnije nije namerno planirao da izazove krizu oko Ukrajine.

"Potrošio je 600 milijardi dolara na Olimpijske igre. Imali su ceremonije otvaranja i zatvaranja, pokušavajući da prikažu Rusiju kao normalnu naprednu državu. Tako da je nemoguće da je, tri dana kasnije, namerno započeo napad na Ukrajinu", rekao je Kisindžer u emisiji na CNN-u "Farid Zakaria GPS".

Kisindžer smatra da je Putin reagovao na događaje za koje je procenio da izmiču kontroli.

"Mislim da je uvek želeo Ukrajinu u podređenom položaju. I uvek su, svi istaknuti Rusi koje sam upoznao, uključujući i disidente kao što su (Aleksandar) Solženjicin i (Josif) Brodski, smatrali Ukrajinu delom ruskog nasleđa", kazao je Kisindžer.

Kisindžer je dodao da je Putin procenio da je u pitanju vanredna situacija, ali da objašnjenje zašto je to učinio ne znači "odobravanje aneksije dela druge države ili prelaženje granice".

"Smatram da bi prvo trebalo razrešiti ukrajinsko pitanje, a onda razmatrati odnose s Rusijom", zaključio je Kisindžer.Delove Kisindžerovog gostovanja objavljeni su na sajtu CNN, a cela emisija biće emitovana kasnije u toku dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track