ROGOZIN: Pridnjestrovlje traži da ga Moskva prizna, doneo sam peticiju u Kremlj
Foto: Reuters

Nov rat na pomolu?

ROGOZIN: Pridnjestrovlje traži da ga Moskva prizna, doneo sam peticiju u Kremlj

Planeta -
Zbog te peticije su moldavske vlasti pretresle naš avion, ali zaplenile su samo beznačajan materijal, kaže potpredsednik ruske vlade

MOSKVA - Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin izjavio je danas da je doneo u Moskvu peticiju kojom se od te zemlje traži da prizna moldavsku separatističku oblast Pridnjestrovlje, uprkos pokušaju moldavskih vlasti da taj materijal konfiskuje, javlja RIA Novosti.

Rogozin, predstavnik ruskog predsednika Vladimira Putina za Pridnjestrovlje, bio je u poseti toj oblasti u Moldaviji kako bi u petak, 9. maja, prisustvovao obeležavanju kraja Drugog svetskog rata. Uoči poletanja, moldavske bezbednosne službe pretresle su avion ruskog ministra na aerodromu u Kišinjevu i zaplenile više kutija s potpisima kojima se traži pripajanje te oblasti Rusiji.

Post by Dmitry Rogozin.

"Potpisi Pridnjestrovljaca za podršku priznavanju nezavisnost njihove republike već se nalaze u Moskvi. Moldavske specijalne službe koje su pretresle naš avion, zaplenile su samo jedan manji deo materijala, bez većeg značaja", napisao je Rogozin na svojoj Fejsbuk strani.

Moldavske vlasti prethodno su saopštile da su sprečile Rogozina da napusti Moldaviju s peticijom i da su na aerodromu u Kišinjevu konfiskovale kutije sa potpisima, kao i da će analizirati taj materijal.

"Provokacija Kišinjeva imaće ozbiljne posledice na naše bilateralne odnose", poručio je Rogozin na Fejsbuku.

Dmitrij Rogozin i predsednik Rusije Vladimir Putin Foto AP
Dmitrij Rogozin i predsednik Rusije Vladimir Putin Foto AP

Rumunija je juče zatražila objašnjenje i kritikovala Rogozina zbog izjave da će, posle zabrane iz Bukurešta da na povratku u Moskvu preleti Rumuniju, sledeći put leteti u bombarderu.

Na granicama Moldavije je prošle nedelje uvedeno vanredno stanje zbog nasilja u susednoj Ukrajini. Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcepila. Pridnjestrovlje je 1992. godine proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje. Na referendumu 2007. godine 97 odsto građana se izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom, koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track