SAD uvode embargo na rusko oružje, Kanadi biznismeni ne daju!

Ulje na vatru

SAD uvode embargo na rusko oružje, Kanadi biznismeni ne daju!

Planeta -
Usvajanjem "Zakona o embargu na rusko oružje 2014." biće prekinuti svi ugovori s "Rosoboroneksportom" i zabranjeno sklapanje novih. Kanada ne zaoštrava sankcije jer krupnom biznisu to ne odgovara

VAŠINGTON - Američki senatatori spremili su zakon o zabrani sklapanja ugovore i sporazuma s sa ruskim izvoznikom oružja "Rosoboroneksportom", javlja Itar-Tass.

Usvajanjem "Zakona o embargu na rusko oružje 2014." biće automatski prekinuti svi postojeći ugovori s tom ruskom kompanijom, a zabranjuje se sklapanje novih.

Autori zakona, republikanski senatori Den Koats i Džon Kornin i demokrata Ričard Blumental, kažu da je namera da se pojača pritisak na Rusiju zbog zbivanja u Ukrajini.

Na udaru ovog zakona su i kompanije svih zemalja koje sarađuju s "Rosoboroneksportom". Zakon će biti dat na čitanje u donji dom američkog Kongresa, ali nije rečeno kad tačno.

Kanadski biznismeni ne daju vladi da pooštrava sankcije protiv Rusije Foto Reuters
Kanadski biznismeni ne daju vladi da pooštrava sankcije protiv Rusije Foto Reuters

Kanada je odbila američku inicijativu da uvede sankcije dvojici bliskih saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina jer se to kosi s interesom krupnog kanadskog biznisa, javlja Rojters.

Za razliku od Vašingtona, Otava neće uvesti sankcije protiv Sergeja Čemezova, šefa ruskog državnog preduzeća "Rostek", i Igora Sečina, generalnog direktora ruskog naftnog giganta "Rosnjefta".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja