BiH: Voda se povlači, broj žrtava raste, najteže na području Orašja, Šamca, Brčkog i Bijeljine
Foto: Beta

Borba

BiH: Voda se povlači, broj žrtava raste, najteže na području Orašja, Šamca, Brčkog i Bijeljine

Planeta -
Sve ekipe su upućene an teren, tri helikoptera podržavaju operaciju, stigle ekipe iz Britanije, Albanije i Makedonije kaže Samir Agić

SARAJEVO - Pomoćnik ministra bezbednosti BiH za zaštitu i spasavanje Samir Agić izjavio je Da je trenutno najteža situacija i dalje na području Šamca, Brčkog i Bijeljine, ali da je u ovom momentu, ipak, najteže na području Orašja.

Prema njegovim rečima, sve raspoložive ekipe su upućene na teren, a trenutno su angažovana tri helikoptera kao podrška, dok još osam letilica čeka izvršenje zadataka.

"U toku jučerašnjeg dana stigla su 33 eksperta iz Velike Britanije i danas se očekuje njihovo raspoređivanje na područje Tuzle. Stigle su ekipe iz Albanije i Makedonije i nalaze se na području Brčkog. U toku noći je krenulo 15 kamiona sa posadama i opremom iz Turske", rekao je Agić.

Helikopteri pomožu najugroženijima u BiH Foto Beta
Helikopteri pomožu najugroženijima u BiH Foto Beta

Očekujemo, dodao je on, da faza borbe protiv ove nepogode u toku dana pređe iz faze hitnog delovanja u fazu oporavka, a onda ćemo u skladu sa tim aktivnostima prilagoditi i naše delovanje.Agić je za agenciju Fena rekao da je sinoć održan sastanak sa predstavnicima američke ambasade u BiH.

"Danas u toku dana očekujemo eksperte iz Evropske unije i kolege iz Ujedninjenih nacija kako bismo razgovarali o što efikasnijoj podršci u oporavku i pružanju najneophodnije podrške i pomoći nastradalom stanovništvu na čitavom područu BiH", rekao je Agić.

Mediji u BiH su preneli da je sa stabilizacijom i povlačenjem vode broj žrtava počinje da raste, a u nekim mestima se oni broje na desetine.

Otpravnik poslova Ambasade SAD Nikolas Hil (Nićolas Hill) i Dana Čivers (Dana Ćivers), savetnik u Birou za pomoć i katastrofe pri vladi SAD, posetili su sinoć Operativni centar Ministarstva bezbednosti BiH.

Hil je rekao novinarima da je situacija u BiH veoma teška i da ambasada SAD u BiH predano prati šta se dešava na ugroženim područjima.

"Stalno smo u kontaktu sa ljudima iz Vašingtona. Centar smo posetili kako bi videli koja je vrsta pomoći potrebna BiH", rekao je Hil.

Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine upozorio je stanovništvo da na poplavljenim područjima gde su klizišta postoji mogućnost pomeranja pojedinih minskih polja i znakova minske opasnosti. Saša Obradović iz Sektora za operacije Centra za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine za Al Jazeeru Balkan je predočio koja je stvarna opasnost od pomeranja minskih polja i šta građani treba da čine ako primete minsko-eksplozivne naprave.

"Mi u Centru pomno pratimo ovu situaciju u Bosni i Hercegovini. Moram naglasiti da su najugroženija područja od mina područja regija Doboja, Maglaja, Olova, Unsko-sanskog kantona i Bosanske Posavine, gde su slivovi reka Bosne, Krivaje i Usore. Imamo pouzdane informacije da su ta područja minirana i da su korita reka bila minirana. Centar za uklanjanje mina je u svojoj bazi podataka utvrdio da su se mnoge reke izlile i odnele minske oznake u BiH. Danas smo dobili jednu informaciju iz Bosanske Krupe gde su se, kako mi kažemo, vododerine izlile na područja i polja te donele mine sa sobom", rekao je Obradović.

On je dodao i da zaposleni u Centru za uklanjanje mina daju saopštenje i mole stanovništvo da ne paniče ukoliko ugledaju minsko-eksplozive naprave.

"Naglašavam da to nisu samo mine. Mi moramo imati na umu da je posle proteklog rata odbačeno dosta naoružanja u raznorazne tokove reka i da su te reke sada najverovatnije izlile te mine i to naoružanje koje se nalazilo u njima", rekao je Obradović.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track