BEVANDA: Nema uslova za proglašenje vanrednog stanja na nivou BiH
Foto: Fonet

Poplave

BEVANDA: Nema uslova za proglašenje vanrednog stanja na nivou BiH

Planeta -
Vanredno stanje na nivou BiH nije prioritet mada su ga proglasile Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt, kaže predsedavajući Saveta ministara

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da se nisu stekl iuslovi za proglašenje vanrednog stanja na nivou BiH.

"Da bi vanredno stanje bilo proglašeno, potreban je zahtjev Kordinacionog tima pri Ministarstvu bezbjednosti, a on nije došao", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu, ističući da Savjet ministara ne može drugačije donijeti odluku o proglašenju vanrednog stanja.

On smatra da, iako su Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt proglasili vanrednu situaciju, takva odluka na nivou BiH nije prioritet.

Bevanda je podsetio da je Savet ministara BiH do sada za područja ugrožena poplavama odobrio 800.000 KM pomoći iz budžetskih rezervi. Navodeći da se ta sredstva "polako približavaju kraju", Bevanda je rekao da je Savet ministara BiH spreman da iz budžetskih rezervi odobri dodatna sredstva. U budžetu BiH za ovu godinu za budžetsku rezervu namijenjeno je ukupno 3,7 miliona KM.

On je dodao da se intenzivno radi na inicijativi za zajednički pristup Srbije, BiH i Hrvatske za pomoć iz evropskih fondova za poplavljena područja, pri čemu je Hrvatska nosilac tih aktivnosti.

"To zahteva procedure i procenu šteta, jer se ti fondovi za prirodne katastrofe odobravaju ukoliko je šteta iznad određene sume", zaključio je Bevanda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track