Kina i Rusija i dalje bez dogovora o ceni gasa
Foto: Reuters

Teški pregovori

Kina i Rusija i dalje bez dogovora o ceni gasa

Planeta -
Rusija želi da tokom posete predsednika Vladimira Putina Pekingu postigne sporazum o gasu s Kinom da bi smanjila zavisnost ruskog državnog naftnog giganta Gasproma od Evrope

ŠANGAJ - Moskva i Peking nisu danas sklopili sporazum o ispuruci ruskog gasa, čiju vrednost analitičari procenjuju na 400 miijardi dolara.

Prema portparolu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je danas počeo dvodnevnu zvaničnu posetu Kini, u pregovorima je došlo do značajnog napretka, ali nije postignut dogovor o ceni.

Ruski gas namenjen kineskim potrošičima mogao bi u Rusiji da bude oslobođen rudne rente, predložila je ruska državna kompanija Rosnjeft, najveći proizvođač nafte u zemlji.

Rosnjeft bi oslobodio gas namenjen Kini rudne rente Foto Reuters
Rosnjeft bi oslobodio gas namenjen Kini rudne rente Foto Reuters

Peking sa svoje strane, razmatra ukidanje uvoznih carina na ruski gas, objavio je Rojters.

"Govorimo o nalizištima koja će biti izvor isporuka gasa za kinesko tržište. To je veoma razuman i dragocen predlog, koji može da postane osnova kompromisa", rekao je danas generalni direktor Rosnjefta Igor Sečin tokom posete Kini.

Ruski gasni gigant Gasprom i Kineska državna naftna kompanija (CNPC) pregovaraju o uslovima 30-ogodišnjeg ugovora o isporuci ruskog gasa pretpostavljene količine 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Kineski državni mediji su u ponedeljak citirali Putina, prema kome se pregovori o gasnom ugovora nalaze u "završnoj fazi".

Sporazum s Kinom smanjio bi zavisnot Gasproma od Evrope Foto Reuters
Sporazum s Kinom smanjio bi zavisnot Gasproma od Evrope Foto Reuters

Sporazum s Kinom bi snizio zavisnost Gasproma od Evropi, gde isporuke iz Rusije pokrivaju oko jedne trećine potrošnje gasa. Kolebljive pregovore s Pekingom Moskva želi da ubrza i da bi ublažila uticaj zapadnih sankcija, uvedenih zbog situacije s Ukrajinom.

U okviru Putinove posete Kini do sada je pokrenuto nekoliko velikih investicionih projekata i potpisano više od 40 zajedničkih dokumenata iz oblasti energetike, transporta, proizvodnje aviona i automobila, saopštila je pres služba Kremlja.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track