REPUBLIKA SRPSKA: U Šamcu uveden policijski čas!
Foto: Fonet/AP

Krajnje mere

REPUBLIKA SRPSKA: U Šamcu uveden policijski čas!

Planeta -
Reka Sava se povlači u Semberiji, kaže gradonačelnih Bijeljine Mićo Mićič

U opštini Šamac voda i dalje lagano opada, ali vlasti su uvele policijski čas od 22.00 do 06.00, javlja ATV.

U gradu je nastavljena asanacija terena i odvoz krupnog otpada, a humanitarna pomoć se deli stanovnicima.

U Banjaluci, iako je vodostaj Vrbasa u opadanju, još je premašena kota redovne odbrane od poplava za 60 centimetara, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Reka Sava se povlači u Semberiji, na severu BiH, i vodeni stub u poplavljenom području danas je za deset centimetara niži u odnosu na juče, rekao je novinarima gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. Uz kanal Dašnica, koji štiti nepoplavljeno područje sela Crnjelovo, i dalje svakodnevno dežura oko 300 ljudi.

"Prvi je dan da se bavimo posledicama poplava, a ne rastom vode", naveo je Mićić, dodavši da nema nagoveštaja da će nivo Save rasti. On je kazao da sledi čišćenje i dezinfekcija terena sa kog se voda povukla, i uklanjanje vreća sa peskom i čvrstog otpada. Prema njegovim rečima, prvo će biti dezinfikovani centri za smeštaj evakuisanog stanovništva u desetak objekata u gradu u kojima boravi oko hiljadu ljudi.

Mićo Mićić u obilasku Bijeljine Foto BN TV
Mićo Mićić u obilasku Bijeljine Foto BN TV

U Bijeljini ekipe Civilne zaštite i specijalizovani timovi iz Velike Britanije pumpama izvlače preostalu vodu sa ulica i iz podruma kuća i zgrada.

Ekipe se bore sa brojnim klizištima, kojih na teritoriji Republike Srpske ima više stotina.

Stiže i pomoć - Evropska komanda američkih snaga NATO obezbedila je pomoć u opremi u trajno vlasništvo Republičkoj upravi u vrednosti od oko 700.000 dolara. Pomoć danas kreće iz Italije.

Republička uprava je, preko Ministarstva bezbednosti BiH, prihvatila pomoć USAID-a koja se sastoji od četiri motorna čamca, određena kontakt osoba i čeka se njihov dolazak.

Pomoć iz Azerbejdžana dopremljena je na sarajevski aerodrom i prosleđena u kasarnu Oružanih snaga "Butile" radi razvrstavanja. Deo opreme ide Oružanim snagama, a ostatak na entitetske uprave civilne zaštite i Odjeljenje za javnu bezbjednost Brčko distrikta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track