MINISTRI ZDRAVLJA FBiH i RS: U stravičnim poplavama 20 mrtvih
Foto: ATV

Crni bilans

MINISTRI ZDRAVLJA FBiH i RS: U stravičnim poplavama 20 mrtvih

Planeta -
U Republici Srpskoj stradalo je 17, a u Federaciji Bosni i Hercegovini tri osobe; sda je najvažnije sprečiti širenje zaraza

SARAJEVO - U poplavama koje su u proteklih sedam dana pogodile Bosnu i Hercegovinu smrtno je stradalo 20 osoba, potvrdili su danas ministri zdravlja oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

Oni su se sastali radi dogovora o merama koje je potrebno preduzeti i koordinisati da bi se sprečilo širenje zaraza i pružila pomoć ugroženom stanovništvu.

"Do danas imamo potvrđenu smrt tri osobe u FBiH od posledica utapanja", kazao je novinarima ministar zdravlja FBiH Rusmir Mesihović, dok je ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić potvrdio da je u tom entitetu usled utapanja smrtno stradalo 17 osoba.

Najviše je poginulih s područja Doboja gde se utopilo devet osoba, od čega su njih pet bili starci u devetoj deceniji života koji nisu uspeli na vreme da se evakuišu.

Doboj najgore prošao: Utopilo se devet osoba Foto Reuters
Doboj najgore prošao: Utopilo se devet osoba Foto Reuters

Bogdanić je rekao da se "desila, najblaže rečeno, kataklizma" i dodao da su dva grada u RS, Doboj i Bosanski Šamac "potpuno uništeni", dok je u FBiH najteže stradao Maglaj.

Ministri su istakli da je sada najvažnije preduzeti mere kojima bi se sprečilo izbijanje zaraza, kao i da sada nema takvih pojava, ali je situacija "epidemiološki nesigurna".

Neophodno je obezbediti čistu vodu, sredstva za dezinfekciju, ali i lekove, upozoreno je.

Ranije je objavljena procena da je u BiH oko milion ljudi, što je četvrtina ukupnog stanovništva, pogođeno poplavama, ali entitetski ministri zdravlja nisu imali podatke koliko njih može da se smatra direktno zdravstveno ugroženim.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track