ŠOJGU: Rat protiv Srbije je primer kako se nameće tuđa volja pod plaštom demokratije
Foto: Fonet

Kako se izaziva kriza

ŠOJGU: Rat protiv Srbije je primer kako se nameće tuđa volja pod plaštom demokratije

Planeta -
Povodi za strano mešanje su različiti, ali šema je ista: informativni rat - vojni pritisak – smena vlade, upozorio ministar Rusije na otvaranju Međunarodne konferencije o globalnoj bezbednosti

MOSKVA - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je na otvaranju međunarodne konferencije o globalnoj bezbednosti, na kojoj učestvuje i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, da postoji veliki problem uticaja obojenih revolucija na globalnu bezbednost i istakao da su one značajan faktor destabiliacije u mnogim regionima sveta.

Među negativni primerima on je pomenuo i „rat protiv Srbije“.

„Fenomen obojenih revolucija postaje značajni faktor destabilizacije situacije u mnogim regionima sveta. Pod izgovorom širenja demokratije narodu se nameću tuđe vrednosti. Socijalno-ekonomski i politički problemi pojedinih država koriste se za smenu nacionalno orijentisanih vlada režimima koji se kontrolišu iz inostranstva“, rekao je Šojgu i dodao da se to obezbeđuje „pokroviteljima“ nesmetani pristup resursima tih država.

Ulazak britanskih trupa iz snaga NATO na Kosovo Foto Fonet/AP
Ulazak britanskih trupa iz snaga NATO na Kosovo Foto Fonet/AP

Prema rečima ruskog ministra, obojene revolucije sve više dobijaju oblik oružane borbe, uz korišćenje svih raspoloživih sredstava, uključujući informativni rat i snage specijalne namene.

„Za pojačanje efekta može se koristiti vojna sila u punom obimu. Rat protiv Srbije, udari u Libiji, mešanje u sukob u Siriji su potvrda tome“, upozorio je Šojgu.

U svakom konkrentnom scenariju, napomenuo je on, „povodi za strano mešanje su bili različiti, ali shema realizacije je univerzalna: informativno delovanje - vojni pritisak – smena političkog rukovodstva i promena spoljnopolitičkog i ekonomskog vektora države“.

Sergej Šojgu: U Siriji se odvija isti scenario Foto AP
Sergej Šojgu: U Siriji se odvija isti scenario Foto AP

Kako je dodao, ako ne polazi za rukom da se smeni vlast u zemlji stvaraju se uslovi za oružani sukob s ciljem da se dalje uzdrma vlada koja nije po volji.

Rat protiv Jugoslavije kao negativni primer pomenuli su u svojim govorima i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je govorio posle Šojgua, kao i načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije i zamenik ministra odbrane Valerij Gerasimov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track