REPUBLIKA SRPSKA: Sačuvano kulturno nasleđe
Foto: Twitter/SavaJanjic

Posle poplava

REPUBLIKA SRPSKA: Sačuvano kulturno nasleđe

Planeta -
Najveći broj verskih objekata koje su pod zaštitom države su sačuvani uprkos poplava koje su pogodile Republiku Srpsku

Najveći broj verskih i objekata evidentiranih kao kulturno-istorijsko nasleđe i pod zaštitom države na području dobojske i bijeljinske regije nisu poplavljeni niti oštećeni, dok su verski objekti novijeg datuma oštećeni u poplavama, potvrdio je stručni tim Republičkog sekretarijata za vere i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji je prethodnih dana posetio ove objekte.

Direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Slobodan Nagradić te rukovodilac Odseka za konzervatorsko-restauratorske poslove Milica Kotur razgovarali su sa nadležnim sveštenicima, informisali se o stanju objekata, njihovom radu u vanrednim okolnostima i potrebama za normalizacijom verskog života, navodi se na sajtu Vlade Republike Srpske.

Konstatovano je da istorijska građa, knjige rođenih, umrlih, knjige venčanih i druge nisu stradale. Boraveći na području Doboja, stručni tim je utvrdio da Srpska pravoslavna crkva „Svetog Petra i Pavla“, koja je pod zaštitom države i Rimokatolička crkva „Presvetog srca Isusovog“ nisu bile ugrožene poplavom, kao ni spomenik posvećen zatočenim Srbima u logoru Doboj 1914 -1918.

Arhiv Republike Srpske, Odeljenje u Doboju nije bio direktno ugrožen poplavom, ali je jedan deo zgrade i poslovni prostori koji se nalaze u njoj, bio pod vodom. Postoji opasnost da se vlaga iz tih poslovnih prostora proširi na spratove sa arhivskom građom.

Objekti islamske zajednice nisu bili ugroženi od poplava. Stručni tim nije mogao da dođe do nove pravoslavne crkve u Doboju, koja je poplavljena.

Pravoslavana crkva „Svetog Arhanglea Mihaila“ u selu Brodac, koja je pod zaštitom države, nije direktno oštećena u poplavama. Voda je poplavila portu. U samoj crkvi vidljivi su tragovi vlage na zidovima do 1,8 metara i postoji opravdana sumnja da je uzrok pojave ove vlage ogromna količina podzmenih voda.

Stručni tim je utvrdio da na području Obudovca Pravoslavna crkva „Rođenje presvete Bogorodice“, koja je pod zaštitom države, nije poplavljena. Na području Modriče, pravoslavna crkva „Svetog Nikole“ u Miloševcu, osvještana 1906. godine, nije oštećena u poplavama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track