POROŠENKO: Rusi su okupirali Krim, na istoku je rat
Foto: AP

Oštro

POROŠENKO: Rusi su okupirali Krim, na istoku je rat

Planeta -
Okočnaćemo taj užas, separatističke vođe ćemo pohapsiti i izvesti pred sud, izjavio Pjotr Porošenko za nemački Bild

BERLIN - Novoizabrani ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko rekao je u intervjuu nemačkom tabliodu Bild da u istočnoj Ukrajini vlada ratno stanje i naglasio da je za njega, kao predsednika države, armija najviši prioritet.

"Na istoku zemlje se nalazimo u ratnom stanju, Krim su Rusi okupirali i sada postoji jedna velika nestabilnost. Mi moramo reagovati", rekao je Porošenko i ocenio da je ispravno počeo antiteroristički angažman ukrajinske vlade.

"Mi nećemo duže dopustiti da ti teroristi otimaju i ubijaju ljude, zauzimaju zgrade i diskvalifikuju zakone....Mi ćemo taj užas okončati, ovde se vodi pravi rat protiv naše zemlje", rekao je Porošenko i dodao da je njihov cilj da se separatističke vođe uhapse.

"Mi želimo da oni budu uhapšeni i da se izvedu pred sud", rekao je Porošenko i dodao da se vojska mora braniti, ako je napadaju teško naoružani borci.

"Najvažniji prioritet za mene, kao predsednika, ima armija", najavio je predsednik, koga zbog njegovih privatnih poslova u konditorskoj industirji nazivaju "kraljem čokolade" i obećao vojsci finansijku podršku. "Mi moramo vojnike, u vremenu rata, hitno bolje finansijski snabdeti", rekao je Porošenko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja