Saudijske princeze gladovale 60 dana!
Foto: Rojter

Teška sudbina sestara zatočenih u kraljevskoj palati

Saudijske princeze gladovale 60 dana!

Planeta -
Ćerke saudijskog kralja Abdulaha - Sahar, Javaher, Maha i Hala - zarobljene su jer su se borile za prava žena, koje se tretiraju kao robovi

RIJAD - U zlatnom kavezu.Život u istočnjačkoj palati možda mnogima deluje kao ostvarenje snova, ali za četiri saudijske princeze Sahar, Javaher, Mahu i Halu to je pravi pakao jer ih njihov otac kralj Abdulah više od 13 godina drži zatočene unutar velelepnih zidina dvora u gradu Džeda, gde ih često mori glađu i žeđu. Zamerile seNaime, one su upale u nemilost kod vladara Saudijske Arabije jer su se borile za prava žena, koje se tretiraju kao pokretna imovina muškaraca u toj zemlji. Kad su poslednji put uspele da se na internetu obrate svetu za pomoć, 60 dana posle toga bila im je uskraćena hrana.- Užasna je situacija, prisiljavaju nas da gladujemo. Zatočene smo, nemamo ni hrane ni vode, a kamoli slobodu ili prava - poručile su sestre ruskoj agenciji RT u razgovoru preko Skajpa.Prema njihovim rečima, njihovo zdravlje počelo je da popušta pred teškim uslovima, a jedna od njih ima i psihičke probleme. Kralj, njihov otac, ne želi da popusti i da ih oslobodi, čak odbija i da objasni zašto su zarobljene.Veruje se da su u zatvoreništvu jer su javno govorile o lošem položaju žena u Saudijskoj Arabiji. Zbog toga ih je kralj Abdulah zatvorio u palatu i zabranio da se o njima priča. U retkim trenucima kad bi princeze uspele da stupe u kontakt sa spoljnim svetom, pokušavale su da obaveste javnost o svom teškom položaju, ističući da su im pasoši i lične karte oduzeti i uništeni.Niko im ne pomaže- Takva je priroda Saudijske monarhije, tamo tlače sopstvene stanovnike. Međutim, sad je jasno da ugnjetavaju čak i članove kraljevske porodice - rekao je Ali el Ahmed, direktor Instituta za saudijska pitanja u Vašingtonu.Njihova majka Alanud el Fajez razvela se od kralja Abdulaha 1980, a prebegla je u London 2001, neposredno pre nego što su počele muke četiri sestre. Ona je više puta pokušavala da izbavi svoje ćerke i obraćala se za pomoć čak i američkom predsedniku Baraku Obami, međutim, ništa im nije pomoglo.

Dvostruki standardiBRITANIJA DIGLA RUKEBritanska poslanica Kejti Klark zauzela se pre četiri dana za saudijske princeze i o njihovoj sudbini pričala je s ministrom spoljnih poslova Vilijemom Hejgom i premijerom te zemlje Dejvidom Kameronom. Prema njenim rečima, oba državnika su izrazila duboku zabrinutost, ali još ništa ne mogu da učine kako bi ih izbavili.- Nedostatak delanja je u suprotnosti s njihovim ponašanjem u sličnim slučajevima u Iranu i na drugim mestima. To znači da britanska vlada ima dvostruke standarde kad su u pitanju odnosi sa Saudijskom Arabijom - rekla je Klarkova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track