Indija dobila novu 29. državu Telanganu
Foto: AP Photo

Posle 60 godina separatističke borbe

Indija dobila novu 29. državu Telanganu

Planeta -
Povodom proglašenja nove države organizovani su proslava i vatromet u glavnom gradu, Hajderabadu

HAJDERABAD - Indija je danas dobila novu 29. državu - Telanganu, za koju su se šest decenija borili separatisti na jugu zemlje.

Povodom proglašenja nove države organizovani su proslava i vatromet u glavnom gradu, Hajderabadu.Kalvakuntla Čandrašekar Rao, koji je štrajkovao glađu u borbi za dobijanje državnosti, postavljen je za šefa nove indijske države.

Novoizabrani indijski premijer Narendra Modi čestitao je Rau i obećao podršku narodu i vladi Telangane.Nova država nastala je odvajanjem od države Andra Pradeš.Hajderabad, gde posluju velike kompanije koje se bave visokom tehnologijom, biće glavni grad obe države narednih 10 godina.

Borba za državni status Telangane počela je 1950-tih. Zagovornici njenog odvajanja tvrdili su da vlasti nisu dovoljno pažnje posvećivale razvoju tog dela Andra Pradeša. Elita u prioballju Andra Pradeša protivila su stvaranju nove države, tvrdeći da će ekonomski destabilizovati region.Oni tvrde i da će ova odluka otvoriti "Pandorinu kutiju" za težnje svih separatista u Indiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track