ODLAZAK ŠPANSKOG KRALJA: Huan Karlos I predaje presto sinu
Foto: Rojters

Abdikacija

ODLAZAK ŠPANSKOG KRALJA: Huan Karlos I predaje presto sinu

Planeta -
Huan Karlos (76) došao je na presto posle smrti diktatora Franciska Franka, novembra 1975. Kralj je nadzirao prelazak Španije iz diktature u demokratiju, a kraj njegove vladavine obeležili su bolest i skandali. Kralj će se obratiti sunarodnicim danas

MADRID - Španski kralj Huan Karlos Prvi abdiciraće u korist svog sina princa Felipea, najavio je danas premijer Marijano Rahoj.

Huan Karlos (76) došao je na presto posle smrti diktatora Franciska Franka, novembra 1975. Kralj je nadzirao prelazak Španije iz diktature u demokratiju, a kraj njegove vladavine obeležili su bolest i skandali. Kralj će se obratiti sunarodnicim danas, najavio je španski premijer.

Rahoj je zakazao vanrednu sednicu vlade za sutra. Za proces abdiciranja potreban je poseban zakon, da bi princ Felipe (46) mogao da preuzme presto. Rahoj očekuje da bi Skupština mogla da to brzo odobri. Huan Karlos "bio je najveći promoter naše demokratije", rekao je Rahoj, i dodao da je on "najbolji simbol našeg života u miru i slobodi".

Među skandalima koji su potresali vladavinu Huana Karlosa poslednjih godina bilo je putovanje u lov na slovnove u Africi u jeku španske finansijske krize, kao i istraga protiv njegovog zeta zbog pronevere državnih ugovora.

Kralj je imao uglavnom ceremonijalnu ulogu kako je španska demokratija sazrevala, putovao je po svetu predstavljajući svoju zemlju i bio je stabilizujuća snaga na domaćoj sceni.

Huan Karlos: Nova generacija treba da vodi Španiju

Španski kralj Huan Karlos, koji je danas najavio da će abdicirati u korist sina princa Felipea, objavio je u obraćanju sugrađanima da krči put za "novu generaciju". Kralj je rekao Špancima u izjavi koju je prenosila javna televizija da je prvi put ozbiljno pomislio na abdiciranje kada je napunio 76 godina u januaru. On je rekao da je prestolonaslednik 46-ogodišnji princ Felipe od Asturije spreman za ulogu kralja i da će "otvoriti novu eru nade kombinujući svoje stečeno iskustvo i polet nove generacije". "Danas nova generacja treba da vodi (Španiju). Mlađi ljudi sa novim energijama potrebni su da preduzmu reforme koje sadašnje vreme od nas zahteva", rekao je kralj Huan Karlos.

"Moj sin Felipe, prestolonaslednik, predstavlja stabilnost koja je odličje institucije monarha", rekao je Huan Karlos i dodao da je u januaru kada je napunio 76 godina ocenio da je došao trenutak da prepusti svoje mesto onome ko ima najbolje uslove da garantuje tu stabilnost. Rekao je da je njegova jedina ambicija da doprinese dobrobiti i slobodi španskog naroda i da želi najbolje Španiji kojoj je posvetio ceo život. Izrazio je "zahvalnost" kraljici Sofiji, njegovoj supruzi i rekao da njegov sin Felipe može da računa na podršku svoje supruge princeze Leticije sa kojom je u braku deset godina. Nameru kralja da abdicira prvo je danas objavio španski premijer Marijano Rahoj, i rekao da sada vlada treba da pripremi zakone kao pravnu osnovu za abdiciranje i Felipeovo preuzimanje trona.

Princ Felipe treba da preuzme presto pod imenom kralj Felipe VI. Huan Karlos je bio kralj 39 godina i za mnoge je bio heroj koji je nadzirao špansku demokratsku i ekonomsku transformaciju ali je poslednjih godina imao više problema sa zdravljem, a okrnjen mu je ugled zbog nekoliko skandala. Huan Karlos došao je na presto posle smrti diktatora Franciska Franka, novembra 1975. Huan Karlos "bio je najveći promoter naše demokratije", rekao je Rahoj danas kada je objavio vest o abdiciranju, i dodao da je on "najbolji simbol našeg života u miru i slobodi". Među skandalima koji su potresali vladavinu Huana Karlosa poslednjih godina bilo je njegovo putovanje u lov na slonove u Africi u jeku španske finansijske krize, kao i istraga protiv njegovog zeta zbog pronevere državnih ugovora. Kralj je imao uglavnom ceremonijalnu ulogu kako je španska demokratija sazrevala, putovao je po svetu predstavljajući svoju zemlju i bio je stabilizujuća snaga na domaćoj sceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track