Obama na turneji po Poljskoj
Foto: Rojters

Predsednik SAD u Evropi

Obama na turneji po Poljskoj

Planeta -
Predsednik SAD prvo se sastao sa američkim i poljskim pilotima F-16 koji obavljaju zajedničke patrole, pojačane posle pripajanja Krima Rusiji

VARŠAVA - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas, po dolasku u Poljsku, da je privrženost SAD bezbednosti istočne Evrope u jeku ukrajinske krize "nesporna".

"Naša privrženost bezbednosti Poljske i naših saveznika u centralnoj i istočnoj Evropi predstavlja temelj naše sopstvene bezbednosti i ona je nesporna, rekao je Obama dok je obilazio združenu jedinicu američkih i poljskih pilota koji upravljaju bombarderima F-16.

Obama je u hangaru na varšavskom aerodromu kazao da je za njega velika čast što je došao u posetu Poljskoj baš kada ta zemlja proslavlja "25 godina od obnavljanja demokratije u zemlji".

On je kazao da su SAD i NATO poklonili još veću pažnju bezbednosti Poljske od izbijanja krize u Ukrajini, dodajući da će kasnije danas najaviti izdvajanje više resursa za bezbednost istočne Evrope, navodi AFP.

Američki zvaničnici smatraju Obaminu evropsku turneju, tokom koje će obići i Belgiju i Francusku, simboličnim gestom kojim SAD potvrđuju američke bezbednosne garancije u tom regionu i ohrabruju saveznike uznemirene zbog postupaka Rusije u Ukrajini.Poljski predsednik Bronislav Komorovski je Obami rekao da slovo F u nazivu aviona F-16 znači "borac", ali i "sloboda" pošto u engleskom jeziku obe reči počinju na slovo F.

"Bezbednost Poljske i čitavog regiona takođe je ukorenjena u saradnji sa SAD. Američki vojnici se nalaze na tlu Poljske u vreme kada se svi suočavamo sa krizom koja se pojavila na poljskoj granici, na granici NATO, u Ukrajini", kazao je Komorovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track