Najnovije vesti

LAŽNE FOTOGRAFIJE: Prizor iz Beograda u vesti o Ukrajini!
Foto: Arhiva

Internet preplavilI falsifikati

LAŽNE FOTOGRAFIJE: Prizor iz Beograda u vesti o Ukrajini!

Planeta - 00:00h
Na sve spremni: Iz ratom zahvaćene zemlje neprestano stižu lažne fotografije i snimci čiji je cilj pridobijanje naklonosti gledalaca i čitalaca

SLAVJANSK - U moru potresnih fotografija koje svakodnevno stižu iz Ukrajine ima mnogo falsifikata, pokazalo je istraživanje pojedinih akademika, novinara i volontera iz Kijeva. Na jednoj fotografiji pojavio se čak i prizor iz Beograda.Najveći rat na teritoriji bivše republike SSSR ne vodi se na zemlji i u vazduhu, već na medijskom nebu. I ukrajinska i ruska strana pokušavaju neprestano da pridobiju na svoju stranu ljude iz ostatka sveta, pa često pribegavaju falsifikatima.Srpska zgradaSajt ukraine-human-rights.org, izveštavajući o napadima u Slavjansku, uz vest o granatiranju zgrade gde su poginule tri osobe postavio je fotografiju zgrade MUP SR Jugoslavije u Beogradu koja je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine. Ovu sliku preuzeli su brzo i neki drugi mediji, među kojima je i sajt crnogorske Pobjede.U borbu protiv falsifikata uključila se i grupa Ukrajinaca koji su pokrenuli sajt stopfake.org, na kojem se razotkrivaju lažne vesti, snimci i fotografije. Oni su tako otkrili da je fotografija objavljena u ruskim medijima na kojoj majke ukrajinskih vojnika tuku oligarha Ihora Kolomojskog tražeći da im vrati decu s fronta u stvari nastala 2010. godine u Odesi i da je deo filma u kojem žene tuku vozača!Jedna od vesti je i ona da se ukrajinska biatlonka Olena Pidhrušna, osvajačica zlatne olimpijske medalje u Sočiju, pridružila ukrajinskoj vojsci i ubija decu u Slavjansku. Poređenjem lica, akademici su zaključili da osoba na slici nije Olena.Ratna propagandaKoliko daleko može da ode ratna propaganda, pokazuje i podatak da nisu zloupotrebljavane samo fotografije i snimci iz drugih ratnih područja već i scene iz filmova. Tako je scena iz rusko-beloruskog filma „Tvrđava Brest“ snimljenog 2010. godine iskorišćena kao fotografija uz tekst da ukrajinska vojska ubija decu u Donjecku.

Sukobi u bivšoj republici SSR ne jenjavaju POBUNJENICI OBORILI AVIONDONJECK - U sukobima na istoku Ukrajine 181 osoba je ubijena, uključujući 59 ukrajinskih vojnika, saopštio je glavni ukrajinski tužilac Oleg Maknitski. S druge strane, pripadnici proruskih snaga u Slavjansku, gde su juče ujutru nastavljene žestoke borbe s ukrajinskom vojskom, tvrde da su oborili ukrajinski borbeni avion „suhoj Su-25“, preneo je Glas Rusije. Ukrajinska vojska nastavila je juče ujutru da gađa Slavjansk.Borbe su se odvijale i u Kramatorsku, posebno na lokalnom aerodromu. Stalni predstavnik Rusije u Savetu NATO-Rusija Aleksandar Gruško izjavio je da bi Moskva mogla da preduzme kontramere ukoliko NATO odluči o većem angažovanju u istočnoj i centralnoj Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track