UKRAJINSKO SEME ZLA: Rekordno antiameričko raspoloženje građana Rusije!

Anketa

UKRAJINSKO SEME ZLA: Rekordno antiameričko raspoloženje građana Rusije!

Planeta -
Početkom 90-ih godina, među građanima Rusije manje od deset odsto je gajilo antipatiju prema Americi. Međutim ispitivanje je pokazalo da građani smatraju da su SAD, sa 69 odsto, i Ukrajina, sa 30 odsto, dve zemlje koje se danas ističu svojim posebno neprijateljskim stavom prema Rusiji.

MOSKVA - Antiameričko raspoloženje dostiglo je kod Rusa u maju rekord sa 71 odsto, pokazala je anketa ruskog instituta za ispitivanje javnog mnjenja Levada. Stav ruskih građana prema Zapadu najnegativniji je od pada Sovjetskog Saveza,

Početkom 90-ih godina, među građanima Rusije manje od deset odsto je gajilo antipatiju prema Americi, naveo je taj institut, a prenosi agencija RIA Novosti.

Ispitivanje je pokazalo da građani smatraju da su SAD, sa 69 odsto, i Ukrajina, sa 30 odsto, dve zemlje koje se danas ističu svojim posebno neprijateljskim stavom prema Rusiji.

Negativna osećanja prema Evropskoj uniji ima 60 odsto ispitanih, što je prvi put od 2003. da taj procenat premašuje procenat onih koji prema EU imaju pozitivan stav.

Istovremeno, od početka godine porastao je, sa 62 na 77 odsto, postotak građana koji su pozitivno nastrojeni prema Kini. Među učesnicima ankete, 40 odsto smatra Kinu, posle Belorusije, najbližim saveznikom Rusije.

Institut Levada sproveo je anketu od 23. do 26. maja, na uzorku od 1.600 građana u 45 ruskih regiona.

"Fajnenšel tajms" ocenjuje da podaci pokazuju koliko je značajno ukrajinska kriza promenila stavove u Evropi i na svetlost dana iznela s kojim se sve izazovima suočavaju lideri zemalja Grupe 7 (G7), Rusije i Ukrajine, koji nameravaju da, na marginama skupa povodom godišnjice "Dana D" u Francuskoj, iznesu svoje diplomatske zahteve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track