BEZ RUKOVANJA: Putin i Kameron uzdržani na sastanku u Parizu
Foto: AP

Predsednik Rusije počeo posetu Francuskoj

BEZ RUKOVANJA: Putin i Kameron uzdržani na sastanku u Parizu

Planeta -
Putin boravi u Francuskoj povodom obeležavanja sedam decenija Dana D, kada je počelo savezničko iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. godine

PARIZ - Ruski predsednik Vladimir Putin započeo je radnu posetu Francuskoj susretom sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, ali dvojica lidera se prilikom ovog susreta nisu rukovali.

Putinov prvi susret s Kameronom od početka krize u Ukrajini se održava u VIP salonu pariskog aerodroma Šarl de Gol, prenosi Itar-Tas.

Razgovori sa britanskim premijerom su prvi u seriji sastanaka koje Putin planira da održi u Francuskoj sa evropskim liderima, koji su na jučerašnjem samitu Grupe 7 u Briselu dogovorili zajedničku poziciju prema Rusiji.

U obraćanju posle sastanka dvojice lidera u Parizu, Kamerom je rekao da je Putinu preneo "niz jasnih i odlučnih poruka" da je diplomatsko rešenje ukrajinske krize moguće, ako Rusija pomogne u smirivanju situacije u toj zemlji, prenele su agencije.

"Status kvo, kao i trenutna situacija, nisu prihvatljivi i treba ih promeniti. Potrebno je da Rusija na pravi način prihvati novog predsednika (Ukrajine) i sarađuje s njim. Potrebno nam je smirenje, obustava sukoba i mogućnost da ljudi prelaze granicu. Potrebni su nam koraci na tom planu. Postoji prilika za uspešnu, mirnu i stabilnu Ukrajinu, naročito sada kada su tamo održani predsednički izbori", ocenio je Kameron

Kasnije danas Putin treba da se sastane sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, dok za petak planira susret s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Putin boravi u Francuskoj povodom obeležavanja sedam decenija Dana D, kada je počelo savezničko iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track