OSTVARUJE SE PUTINOVA KARTA EVROPE: Evo kako ruski predsednik vidi Srbiju!
Foto: Foreign Policy

Nove granice

OSTVARUJE SE PUTINOVA KARTA EVROPE: Evo kako ruski predsednik vidi Srbiju!

Planeta -
Što se tiče našeg regiona, Srbija bi se proširila jer bi dobila deo Bosne, koja više ne bi postojala, već bi bila podeljena, deo nama, deo Hrvatskoj. Međutim, bila bi manja za severni deo koji bi pripao Mađarskoj i Kosovo, koje bi bilo deo Velike Albanije

Karta nove podele sveta koju je pre dve godine objavila ruska Express Gazeta, a preneli svetski mediji, činila se kao štivo za zabavu.

Na toj karti Europa izgleda znatno drugačije, mnoge su granice promenjene, recimo, od Španije su odvojene i Baskija i Katalonija, a Rusiji je pripojen Krim, Donbas, Odesa, sve do od Moldavije odcepljenog Pridnjestrovlja.

Što se tiče našeg regiona, Srbija bi se proširila jer bi dobila deo Bosne, koja više ne bi postojala, već bi bila podeljena, deo nama, deo Hrvatskoj.

Međutim, bila bi manja za severni deo koji bi pripao Mađarskoj i Kosovo, koje bi bilo deo Velike Albanije. Mađarska bi dobila i deo Rumunije, dok bi deo Crne Gore pripao Hrvatskoj.

Prema ovoj mapi, Ukrajina više uopšte ne bi imala pristup Crnom moru. Karta je objavljena u junu 2012. godine, u novembru 2013. je izbila pobuna na Majdanu protiv predsednika Janukoviča i do danas su se granice sa neobične karte u jednom delu – ostvarile! Krim je već sastavni deo Ruske federacije, dok su Donbas i Odesa proglasili nezavinost i zatražili pripajanje Rusiji.

Frenk Džekobs, autor članka u magazinu Forin Polisi, predlaže da se karta gleda kao ilustracija ruskih želja i strahova, u najmanju ruku barem dela ruskog stanovništva.

“Ova karta je ono što sanja Rusija, frustrirana jer joj je značenje u svetu smanjeno, uverena da je Zapadna Europa blizu kolapsa, moralno i ekonomski bankrotirala”, piše FP.

(Kurir/Večernji/Forin polisi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track