POROŠENKO POLOŽIO ZAKLETVU: Neću pričati sa separatistima!
Foto: Beta Ap

Održana inauguracija kralja čokolade u Kijevu

POROŠENKO POLOŽIO ZAKLETVU: Neću pričati sa separatistima!

Planeta -
Novoizabrani lider Ukrajine u svom prvom predsedničkom govoru separatiste nazvao gangsterima i ubicama
1 / 3 Foto: Fonet

KIJEV - Svečana inauguracija Petra Porošenka (48) za predsednika Ukrajine obavljena je juče polaganjem zakletve u Vrhovnoj radi, a gotovo odmah nakon ceremonije „kralj čokolade“ zahtevao je od proruskih pobunjenika u istočnim oblastima da polože oružje. Povodom teške krize koja već mesecima potresa bivšu republiku SSSR, novoizabrani lider te zemlje u svom prvom predsedničkom govoru istakao je da nema nameru da razgovara sa separatistima, koje je nazvao gangsterima i ubicama.

Ceremonija u Vrhovnoj radi... Polaganje zakletve
Ceremonija u Vrhovnoj radi... Polaganje zakletve

ZahtevPorošenko je takođe zauzeo čvrst stav i kada je reč o ruskom anektiranju Krima, insistirajući da je to poluostrvo na Crnom moru bilo, jeste i da će uvek biti ukrajinsko. Istovremeno, predstavnici prorusa u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici odgovorili su ukrajinskom predsedniku da, uprkos njegovom apelu, nemaju nameru da se razoružaju i da odustanu od svojih planova za prekidanje veza sa zvaničnim Kijevom i spajanje s Rusijom.- Oni zapravo hoće da samo mi položimo oružje i da se predamo, a to se neće dogoditi. Sve dok je ukrajinska vojska na našoj teritoriji, smatram da Porošenko samo hoće da mu se mi potčinimo - saopštio je Fjodor Berezin.Međutim, predsednik Ukrajine poručio je da će decentralizovati vlast i garantovati slobodnu upotrebu ruskog jezika, a i da će osigurati bezbednost za pruruse koji nisu učestvovali u borbama.- Ja ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i želim da zavlada mir. Molim vas, položite oružje i ja garantujem imunitet svima koji nisu okrvavili ruke - rekao je Porošenko.

Predsednik izlazi iz skupštine... Petro Porošenko
Predsednik izlazi iz skupštine... Petro Porošenko

Važne zvaniceNovi ukrajinski predsednik nije pojasnio da li će ukrajinske snage ublažiti ofanzivu protiv pobunjenika za koje vlasti iz Kijeva smatraju da ih podstiče Rusija, koja je tu optužbu više puta negirala.Inače, Porošenkovim inauguralnom govoru prisustvovali su brojni zvaničnici, među kojima je bio i potpredsednik SAD Džo Bajden, više od 20 predsednika, premijera ili visokih diplomata različitih zemalja. Srbiju je zastupao savetnik predsednika Ivan Mrkić.

Napeta situacijaUHAPŠENA DVA RUSA NOVINARANovinare ruskog TV kanala Zvezda Andreja Sušenkova i Antona Mališeva juče je privela ukrajinska Nacionalna garda. Oni su optuženi da su nadgledali kontrolni punkt, izjavio je izvor iz Nacionalne garde koji nije želeo da bude imenovan i dodao da se novinari trenutno nalaze u ukrajinskoj službi bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track