Hrvatski premijer Milanović smenio ministre zdravlja i obrazovanja
Foto: Reuters

Razlog nepoznat

Hrvatski premijer Milanović smenio ministre zdravlja i obrazovanja

Planeta -
Ovo je osma promena u Vladi levog centra od kada je potvrđena u Saboru pre dve i po godine

ZAGREB - Premijer Hrvatske i predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović smenio je danas dvojicu ministara iz svoje stranke - zdravlja Rajka Ostojića i nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Milanović na konferenciji za novinare nije do kraja objasnio razloge za smenu ministara, rekavši tek da nije reč ni o kakvim ličnim razlozima ili nezadovoljstu njihovim radom. "Radi se o dva užasno teška i naporna resora, otpori promenama su ogromni, a novaca nema. Čoveka to istroši, stalno je na udaru", rekao je premijer.

Ovo je osma promena u Vladi levog centra od kada je potvrđena u Saboru pre dve i po godine. Do sad je Slavko Linić, doskorašnji ministar finansija, bio prvi koji je smenjen, dok su ostali sami podneli ostavke ili otišli na druge funkcije.

Milanović je novinarima rekao da je posle razgovora s Ostojićem i Jovanovićem zaključeno da je najbolji interes i Vlade i SDP-a da oni ojačaju poslanički klub SDP u Saboru. On je odbacio nagađanja da je smena Rajka Ostojića revanšizam zbog toga što je on javno bio protiv nedavnog izbacivanja Slavka Linića iz stranke. Za novog ministra zdravlja Milanović će Saboru predložiti Sinišu Vargu, direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji se smatra velikim oponentom dosadašnjeg ministra, a za novog ministra nauke, obrazovanja i sporta profesora na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Vedrana Mornara.

O rekontrukciji Vlade govori se od subote, kada je Glavni odbor SDP, na predlog stranačkog vrha, tesnom većinom iz stranke izbacio Linića, što je pokazalo duboku podeljenost u vladajućoj partiji. Mediji su spekulisali da će zbog podrške Liniću, uz Rajka Ostojića, biti smenjen i ministar rada Mirando Mrsića, ali i da riječka frakcija SDP, kojoj pripada Linić, priprema rušenje Milanovića. Odnosi dvojice najuticajnijih SDP-ovca, Milanovića i Linića, dugo su bili napeti, a uopšte nisu razgovorali nekoliko meseci. Otvoreni sukob izbio je kada je Linić odbio da smeni svog pomoćnika Branka Šegona pošto je otkriveno da je on u mogućem sukobu interesa. Popustio je tek kada je premijer to od njega tražio putem medija. Početkom maja Milanović je smenio Linića zbog, kako je tada rekao, narušenog poverenja i političke odgovornost u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke firme "Spačva".

Linić je oštro napao šefa stranke da se s njim obračunao uz pomoć bezbednosnih službi, da želi da ga proglasi kriminalcem i da pogoduje članovima svoje porodice i prijateljima, što je Milanović odbacio. Uz unutarstranačke probleme, Milanovića muči i loš rejting vlade, jer ni posle dve i po godine mandata vlada nije uspela da sprovede ozbiljne reforme. Analitičari ocenjuju da će reforme sada ići još teže, jer Milanović nema čvrstu podršku u stranci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track