Dodik: Borba za samostalnost Srpske najvažniji zadatak
Foto: Dragan Kadić

Predsednik RS o nacionalnom identitetu

Dodik: Borba za samostalnost Srpske najvažniji zadatak

Planeta -
Ovakva BiH, koja se održava silom međunarodne zajednice, jeste nemoguća, nefunkcionalna i tragikomična država i prepreka je normalnom i boljem životu svih njenih građana, rekao je Dodik

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je jedini način da Srbi u Bosni i Hercegovini (BiH) očuvaju nacionalni identitet jeste da dalje jačaju autonomiju tog entiteta do potpunog osamostaljenja.

"Ovakva BiH, koja se održava silom međunarodne zajednice, jeste nemoguća, nefunkcionalna i tragikomična država i prepreka je normalnom i boljem životu svih njenih građana. Zato je borba za samostalnost Srpske naš najvažniji zadatak", rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da BiH nije ispunila nijedan evropski uslov u ovoj godini a da njena administracija godišnje troši više od milijardu maraka, dok građani od nje nemaju nikakve koristi.

"Na sceni je islamizacija zemlje. Bošnjački političari i stranci uporno zagovaraju unitarizaciju zemlje i održavaju iluziju o državi BiH. Zašto Srbi da ostanu u takvoj zemlji", rekao je Dodik.

Predsednik RS je dodao da je logično da se bosanski entiteti mirno raziđu nakon 20 godina "nefunkcionalnosti" i stvore konfederaciju tri države koje će biti otvorene prema EU.

Dodik je priznao da trenutno ne postoji međunarodna podrška za osamostaljenje Republike Srpske ali da to ne znači da RS sme da ćuti.

"Primer Kosova govori mnogo. Moguće je da svet promeni stav i o BiH", rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track