SAD: Nove sankcije Rusiji ako ne promeni kurs prema Ukrajini
Foto: BETA

Zaoštravanje odnosa

SAD: Nove sankcije Rusiji ako ne promeni kurs prema Ukrajini

Planeta -
Sada smo se složili kako sledeća runda ekonomskih sankcija treba da izgleda, pored toga što ćemo nastaviti da tražimo pojedince koje treba sankcionisati, rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu, Viktorija Nuland

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države saopštile su da su se sa svojim evropskim saveznicima složile da uvedu nove sankcije Rusiji, ako Moskva nastavi da, kako kažu, destabilizuje istočnu Ukrajinu.

"Sada smo se složili kako sledeća runda ekonomskih sankcija treba da izgleda, pored toga što ćemo nastaviti da tražimo pojedince koje treba sankcionisati", rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu, Viktorija Nuland.

"SAD i Evropska unija "sada rade na seriji sankcija u energetskom, bankovnom i odbrambenom sektoru", rekla je Nuland u Nemačkom Maršalovom fondu.

Ona je optužila Rusiju da "čini dodatne napore da, na izuzetno opasan način, pomaže i podstiče separatiste", šaljući tenkove i raketne bacače", što Moskva negira.

Nuland je aludirala i na rušenje vojnog aviona u kojem je poginulo 49 ukrajinskih vojnika, rekavši da je prošle sedmice, došlo do ozbiljnog pogoršanja situacije na terenu.

Ona je pohvalila nedavne kontakte između novog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i predsednika Rusije Vladimira Putina, ali je poručila da SAD i EU "svakodnevno prate situaciju u Ukrajini i da će Putina, ukoliko ne promeni kurs, to koštati", preneo je AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja