FELIPE PREUZIMA PRESTO: Budući španski kralj zakleće se na ustavu, a ne na Jevanđelju
Foto: Rojters

Odriče se tradicije

FELIPE PREUZIMA PRESTO: Budući španski kralj zakleće se na ustavu, a ne na Jevanđelju

Planeta -
Proceduru bez presedana u kraljevskom dvoru pravdaju time da je zemlja sekularna, konfesionalno neutralna, te otuda kralj, iako duboko verujući katolik, želi da izbegne ma kakav verski karakter uzdizanja na presto

MADRID - Budući kralj Španije Felipe, koji sutra preuzima presto, prilikom polaganja zakletve ruku neće položiti na Jevanđelje, kako je to uradio njegov otac, kralj Huan Karlos, već će to učiniti na Ustavu Španije.

Verska informativna agencija (VIA) javila je da nakon tog čina po tradiciji u katedrali Amuldena neće biti služen obred sa blagodarenjem bogu za novog monarha, u čijoj tituli stoji da je on "katoličko veličanstvo" (Su Majestad Catolica).

Ovu titulu prva je dobila kraljica Izabela Kastiljska u 15. veku. Španski mediji javljaju da ovu proceduru bez presedana u kraljevskom dvoru pravdaju time da je zemlja sekularna, konfesionalno neutralna, te otuda kralj, iako duboko verujući katolik, želi da izbegne "ma kakav verski karakter uzdizanja na presto".

Ističe se i da dvoru postoji kapela u kojoj se nedeljom redovno obavlja služba. Budući kralj Felipe je u kapeli kao dečak redovno ministrirao, pomagao svešteniku. Njegove obe kćeri, Leonor (8) i Sofija (7) pohađaju katoličku školu "Santa Maria de los Rosales".

Španski biskupi očekuju da novi kralj nastavi "tradicionalno bliske odnose" sa crkvom, iako su svesni da je uloga monarhije u savremenoj Španiji ograničena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track