ZLO USRED PIRANA: Neeksplodirana bomba stara 70 godina seje strah
Foto: Reuters

Između Punte i rta Savudrija

ZLO USRED PIRANA: Neeksplodirana bomba stara 70 godina seje strah

Planeta -
U krugu od 300 metara oko potopljenog broda zabranjeno je bilo kakvo usidravanje ili ronjenje

PIRAN - Zbog avionske bombe koja već 70 godina leži u blizini potopljenog broda usred Piranskog zaliva, negde na sredini između Punte i rta Savudrija (bliže Punti), komandir Civilne zaštite Obalske regije Zvezdan Božić je izdao naredbu o privremenom ograničenju kretanja u tom području.

Slovenačko Delo piše da neeksplodirana bomba leži na dvadesetak metara dubine i na nekih 12 do 14 metara od potopljenog broda. Ona bi, kako se navodi, mogla da bude izuzetno opasna pri dodiru ili pri najmanjem pokretanju.

Zbog toga je u krugu od 300 metara oko potopljenog broda zabranjeno bilo kakvo usidravanje ili ronjenje, iako je potopljeni upaljač omiljeno mesto za brojne ronioce i ribare jer se oko njega stalno "motaju" jata radoznalih riba.Pripadnici civilne zaštite i specijalisti za neeksplodirane bombe su još krajem prošle nedelje otkrili da se radi o izuzetno opasnoj avionskoj bombi američke proizvodnje sa hemijskim upaljačem koju je pre 70 godina pogođeni pilot izbacio pred spuštanje u slovenački deo Jadrana.

Pošto je poslednjih godina u Belgiji i Nemačkoj stradalo već šestoro ljudi od takvih bombi, slovenački stručnjaci izuzetno pažljivo pristupaju rešavanju ovog problema.

Odluka je da bomba mora biti što pre aktivirana pod vodom i to vrlo blizu broda što znači da će time dodatno uništiti brod i život u njemu. Eksplozija će biti prilično jaka jer se radi o 120 kilograma TNT-a. Odluka o tome kako i kada će bomba biti uništena biće doneta danas. Ono što je, kako se navodi, izvesno reč je o veoma komplikovanoj akciji pošto je ovih dana u moru i na moru mnogo kupaca, turista i moreplovaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track