NIŠTA OD PRIMIRJA: Pro-ruske snage na istoku ne prihvataju prekid vatre!
Foto: Reuters

Rat u Ukrajini

NIŠTA OD PRIMIRJA: Pro-ruske snage na istoku ne prihvataju prekid vatre!

Planeta -
Niko neće položiti oružje, sve do potpunog povlačenja vojske sa naše zemlje, naglasio je Bolotov

KIJEV - Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike, Valerij Bolotov, odbacio je današnji predlog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o privremenom prekidu vatre i zatražio potpuno povlačenje ukrajinske vojske iz tog regiona.

Porošenko je objavio da će u najskorije vreme potpisati naredbu o privremenom jednostranom prekidu vatre ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

"Niko neće položiti oružje, sve do potpunog povlačenja vojske iz naše zemlje", naglasio je Bolotov.

Porošenko je pre dva dana predložio jednostrani prekid vatre ukrajinskih snaga kako bi bilo omogućeno proruskim snagama na istoku zemlje da polože oružje ili da odu iz zemlje.

On je tada rekao da bi to bio prvi korak u okviru mirovnog plana koji je predložio u cilju deeskalacije konflikta.

Ukrajinski mediji su objavili detalje mirovnog plana u 14 tačaka Porošenka koji, između ostalog, predviđa stvaranje tampon zone od 10 kilometara uz granicu s Rusijom, trenutno razoružavanje i vanredne lokalne i parlamentarne izbore.

Detalji mirovnog plana procureli su u javnost ubrzo posle drugog telefonskog razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i Porošenka ove sedmice.

Prema tom planu, predviđena je decentralizacija vlasti i hitno razoružavanje na istoku Ukrajine, gde su ukrajinske snage pokrenule operaciju protiv proruskih snaga.

Mnoge pojedinosti iz mirovnog predloga ukrajinskog predsednika već su poznati: jednostrani prekid vatre, mirovni razgovori, veća autonomija regiona, zaštita ruskog jezika, ali i dalje je, kako navodi BBC, nejasno kako Porošenko planira da sprovede u delo taj plan i kakve će biti reakcije druge strane.

Portparol ukrajinske službe za nacionalnu bezbednost rekao je da je u poslednjim sukobima u Ukrajini poginulo 13 vojnika, dok su SAD saopštile da imaju informaciju da je Rusija pripremila još tenkova za slanje u Ukrajinu kao i da je Vašington intenzivirao razgovore sa Evropskom unijom o mogućem uvođenju "oštrijih" sankcija ruskoj industriji odbrane i visoke tehnologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track