MOSKVA UPOZORILA: Porošenkovo primirje je ultimatum!
Foto: AP

Rat u Ukrajini

MOSKVA UPOZORILA: Porošenkovo primirje je ultimatum!

Planeta -
Prva analiza pokazuje nažalost da to nije poziv na mir i pregovore, nego ultimatum upućen pobunjenicima na jugoistoku Ukrajine da predaju oružje, saopštio je Kremlj

MOSKVA - Rusija je oštro kritikovala najavu prekida vatre koju je danas objavio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ocenjujući da se radi o "ultimatumu" upućenom proruskim snagama na jugoistoku Ukrajine da predaju oružje.

"Prva analiza pokazuje nažalost da to nije poziv na mir i pregovore, nego ultimatum upućen pobunjenicima na jugoistoku Ukrajine da predaju oružje", saopštio je Kremlj.

Prozapadni ukrajinski predsednik naredio je danas prestanak vatre u Slovjanogorsku, oko 30 kilometara od oblasti oko koje se vode glavne borbe kod Slovjanska. On je to rekao tokom svoje prve posete istoku Ukrajine od kako je preuzeo dužnost predsednika.

"Danas, 20. juna, prekid vatre stupa na snagu. Trajaće do 27. juna", rekao je Porošenko.

"To je više nego dovoljno da počne proces razoružanja, da počne da se uspostavlja tampon zona duž granice sa Rusijom", dodao je.

Predsednikova kancelarija precizirala je ipak da primirje ne podrazumeva da ukrajinske snage neće odgovoriti u slučaju napada na njih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track