Porošenko: Mir je plan A, ali spremili smo i plan B
Foto: Rojter

Ukrajinski predsednik predstavio scenario za rešenje krize na istoku

Porošenko: Mir je plan A, ali spremili smo i plan B

Planeta -
„Kralj čokolade“ poručio da će dozvoliti slobodnu upotrebu ruskog jezika na istoku i da je spreman da pregovara s proruskim aktivistima

KIJEV - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predstavio je juče svoj plan za smirivanje žestoke krize koja već mesecima bukti na istok bivše republike SSSR, i žestoko zapretio onima koji žele nastavak sukoba.„Kralj čokolade“ poručio je da je mirovni scenario idealno rešenje za probleme u oblastima Donjecka i Luganska - takozvani plan A. Međutim, ukoliko to bude bilo neizvodljivo, zvanični Kijev ima spremnu i vojnu alternativu - plan B. Obraćajući se narodu na državnoj televiziji, predsednik Porošenko poručio je da će dozvoliti slobodnu upotrebu ruskog jezika lokalnim zajednicama na istoku i da je spreman da razgovara s onima koji su usvojili separatističke stavove.- Izuzetak su oni koji su bili umešani u terorizam, ubistva ili mučenja - rekao je ukrajinski lider.Polaganje oružjaPrema njegovim rečima, biće garantovana bezbednost svim učesnicima pregovora koji žele da, umesto jezika oružja, usvoje jezik argumenata. Mirovni plan predviđa i formiranje koridora kojim bi se omogućilo da se ruski plaćenici vrate u Rusiju nakon što polože oružje.- Mirovni scenario je naš plan A, ali oni koji očekuju da iskoriste mirovne pregovore samo da dobiju na vremenu da se pregrupišu trebalo bi da znaju da imamo razrađen detaljan plan B - zapretio je Porošenko.Ukrajinski predsednik nije želeo da govori o detaljima koji će biti preduzeti ukoliko propadne prva opcija. Međutim, ruska televizija na engleskom RT navodi da razrađeni plan B predviđa da će ukrajinska vojska imati pravo da uzvrati vatrom ukoliko vojne jedinice ili civili budu napadnuti.- Sve nelegalne oružane formacije moraju da shvate da prekid vatre koji smo pokrenuli ne znači da je ukrajinskim vojnicima zabranjeno da uzvrate vatrom. Bilo koji pokušaji militarista da napadnu biće odbijeni. Naravno, ne verbalno - rekao je „kralj čokolade“.ZatišjeInače, prekid vatre u istočnoj Ukrajini stupio je na snagu u petak 20. juna i trajaće do petka 27. juna, kad Kijev planira da potpiše sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom.

Rešenje na vidikuPUTIN PODRŽAO MIROVNA NASTOJANJAPredsednik Rusije Vladimir Putin podržao je mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka za rešavanje situacije u istočnim regionima Ukrajine. Međutim, ruski lider smatra da taj scenario neće biti održiv i realan bez konkretnih koraka koji vode ka početku pregovora. Takođe, Putin je pozvao zavađene strane da zaustave ispoljavanje neprijateljstva i započnu dijalog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track