KIJEV ŠALJE VOJSKU: Na istok poslat bataljon Azov od 500 prekaljenih vojnika
Foto: Reuters

Rat

KIJEV ŠALJE VOJSKU: Na istok poslat bataljon Azov od 500 prekaljenih vojnika

Planeta -
Reč je o 500 iskusnih vojnika koje finansira gubernator Dnjepropetrovske oblasti Igor Kolomojski, a zadatak je da dotuku snage samoobrane Donjecke i Lugansk oblasti

KIJEV - Uprkos tome što je predsednik Ukrajine Petar Porošenko proglasio primirje, Kijev je nastavio da gomila trupe na jugoistoku zemlje i sinoć je tamo poslao privatni bataljon "Azov" koji finansira ukrajinski oligarh Igor Kolomojski, javlja RIA Novosti.

"Azov" je sastavljen od dobrovoljaca, privatnih vojnika Kolomojskog, koji je vlasnik banke "Privat" i gubernator Dnjepropetrovske oblasti. Bataljon broji 500 vojnika, uglavnom iskusnih boraca, a ima samo 70 regruta.

Kolomojski je tokom Porošenkove posete Donbasu otvoreno izjavio da neće poslušati dekret o prekidu vatre i da ne pristaje na mirno rešenje jer njegova privatna vojska "još nije dotukla" pripadnbike "narodne milicije", odnosno snage samoodbrane Donjecke i Luganske oblasti.

Bataljon Azov je sinoć otpravljen iz Kijeva Foto Reuters
Bataljon Azov je sinoć otpravljen iz Kijeva Foto Reuters

Za to vreme, rukovodstva samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike pristala su na prekid vatre. Sastanak na kojem je to dogovoreno održan je sinjoć u Donjecku uz prisustvo bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, specijalnog predstavnuka predsedavajućeg OEBS Hajdi Taljavini, ambasadora Rusije u Ukrajini Mihaila Zurabova, vođe NVO "Ukrajinski izbor" Viktora Medvedčuka i drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja