Putin i Fišer: Južni tok je i austrijski interes

Važno za Evropu

Putin i Fišer: Južni tok je i austrijski interes

Planeta -
Na pitanje novinara u vezi kritike iz SAD na račun Juznog toka, Fišer je naglasio da Austrija ima odlične odnose sa SAD, tako i sa Rusijom, ali da ne smatra da kada firme potpisuju ugovor o tome treba da se usaglašava sa trećim ili četvrtim državama

BEČ - Gasovod Južni tok je važan projekat diverzifikacije snabdevanja Evrope gasom, ocena je predsednika Austrije i Rusije, Hajnca Fišera i Vladimira Putina.

Predsednik Fišer, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa Putinom u Beču, kazao je da potpisivanje sporazuma o izgradnji Južnog toka između austrijske kompanije OMV i ruske Gazprom nije deo programa zvanične posete.

Međutim, on je ocenio da je projekat Južni tok koristan, i da ako neko kritikuje Austriju zbog toga, to mora onda učiniti i prema Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji, kao i raznih evropskih firmi koje učestvuju u tome.

Ne delimo stav da države NATO Bugarska i Mađarska mogu da učestvuju u Južnom toku, a da na dužini od 50 kilometara na našoj teritoriji ne sme prolaziti gasovod.

“Ko kaže da u Evropi postoji potreba za gasom, da je premalo snabdevača preko premalo gasovoda, mora da se brine o diverzifikaciji. Pošto projekat Nabuko nije uspeo, razvijen je Južni tok i taj projekat će, sa svojih ukupno 1.500 kilometara, pretežno ići preko teritorije Bugarske i Mađarske, dve zemlje članice NATO i EU. Niko ne može da mi objasni zašto gasovod koji ide preko članica NATO i EU ne sme da ide i preko austrijske teritorije“, poručio je Fišer.

On je istakao da projekat svakako mora biti u saglasnosti sa evropskim pravilima.

Na pitanje novinara u vezi kritike iz SAD na račun Juznog toka, Fišer je naglasio da Austrija ima odlične odnose sa SAD, tako i sa Rusijom, ali da ne smatra da kada firme potpisuju ugovor o tome treba da se usaglašava sa trećim ili četvrtim državama.

Putin je podsetio da je 1968.godine Austrija bila prva zapadna zemlja koja je sa bivšim S S SR-om zaključila sporazum o isporukama gasa, i da se Moskva sve te godine pridržavala svih svojih obaveza.

Gazprom, prema njegovim rečima, odlično sarađuje sa OMV, a Južni tok, prema njegovim rečima je važan projekat za obezbeđivanje gasa za celu Evropu.

Sporazum koje su danas potpisale OMV i Gazprom, kako je istakao Putin, je važan korak u realizaciji Južnog toka.

Što se kritika iz SAD tiče on je kazao da se radi o normalnoj konkurentskoj borbi.

„To što američki prijatelji nisu zadovoljni Južnim tokom nema nikakve veze. Uveravam vas da će ruski gas biti uvek jeftinij od gasa koji bi brodovima dolazio iz SAD. SAD čine sve da miniraju sporazum. To je bio slučaj i pre par decenija. To je normalna borba konkurenata. Koriste se i politička sredstva, govori o prevelikoj zavisnosti Evrope od gasa. Mi smo mišljenja da naši partneri imaju pravo da za sebe traže najjeftinija rešenja, da zaključuju sporazume sa više partnera“, poručio je Putin.

On je ukazao da to čini i Rusija, i da je nedavno zaključila sporazum sa Kinom, te da će svoje energente plasirati i na nova tržišta Azije.

Južni tok, podvukao je on, ne predstavlja zaobilaženje Ukrajine, pošto je projekat nastao mnogo ranije od krize, i da predstavlja samo proširenje ruske transportne infrastrukture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track