Lavrov Keriju: Produžiti prekid vatre u Ukrajini!
Foto: Reuters

Dipolomatija na sceni

Lavrov Keriju: Produžiti prekid vatre u Ukrajini!

Planeta -
Primirje je najavio ukrajinski predsednik Petro Porošenko u petak, 20. juna i trajanju od sedam dana i ono ističe u petak

MOSKVA - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov danas se, u razgovoru sa šefom američke diplomaatije Džonom Kerijem, založio za produženje prekida vatre u Ukrajini, pošto sedmodnevno primirje na istoku te zemlje ističe sutra, javila je ruska novinska agencija Itar Tas s.

Lavrov se, u telefonskom razgovoru sa Kerijem, založio za pokretanje direktnih pregovora između zaraćenih strana, a na osnovu rezultata prvih konsultacija između zvaničnog Kijeva i predstavnika jugoistočnih regiona, koji su održani u Donjecku, ponedeljak, 23. juna.

Primirje je najavio ukrajinski predsednik Petro Porošenko u petak, 20. juna i trajanju od sedam dana i ono ističe sutra.

Keri je, tokom razgovora koji je sam inicirao, preneo Lavrovu rezultate svoje nedavne posete Iraku, usred dramatičnog pogoršanja situacije u toj zemlji, izazvane ofanzivom sunitskih ekstremista.

Lavrov i Keri su izrazili "zabrinutost zbog pokretanja aktivnosti islamskih radikala, koji predstavljaju pretnju po bezbednost i stabilnost u regionu i složili se da nastave konsultacije u cilju olakšavanja normalizacije situacije Iraku".

Sagovornici su razmenili mišljenja i o Siriji i pohvalili uspešnu primenu rusko-američke inicijative za uklanjanje hemijskog oružja iz te ratom zahvaćene zemlje, navodi Itar Tas s.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track