IDEMO NA MARS: NASA testira leteći tanjir!
Foto: Reuters

Let na Crvenu planetu

IDEMO NA MARS: NASA testira leteći tanjir!

Planeta -
Posle nekoliko odlaganja zbog lošeg vremena, odnosno jakog vetra, danas će na ostrvu Kauai na Havajima ponovo biti pokušano lansiranje letelice u obliku diska i ogromnog padobrana

LOS ANĐELES - Američka svemirska agencija NASA danas će pokušati da u atmosferu lansira letelicu sličnu letećem tanjiru, kako bi testirala tehnologiju koja bi se ubuduće koristila za sletanje na Mars, saopštila je ta agencija.Posle nekoliko odlaganja zbog lošeg vremena, odnosno jakog vetra, danas će na ostrvu Kauai na Havajima ponovo biti pokušano lansiranje letelice u obliku diska i ogromnog padobrana, prenela je agencija AP.

NASA još od sedamdesetih godina prošlog veka koristi isti tip padobrana za usporavanje svemirskih letelica kako bi one mogle bolje da se kreću kroz retku atmosferu na Marsu.

Budući da planira da na tu planetu šalje veće letelice, a kasnije i astronaute, agenciji NASA je potreban mnogo veći i jači padobran. Ta tehnologija će se danas testirati na velikim visinama Zemljine atmosfere jer su tamo uslovi slični onima na Marsu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track