UŽIVO DAN 131 Proruski separatisti oslobodili četiri posmatrača OEBS
Foto: AP

Ne veruju u obustavu vatre

UŽIVO DAN 131 Proruski separatisti oslobodili četiri posmatrača OEBS

Planeta -
Miroslav Rudenko navodi da je ukrajinska vojska već počela da prebacuje svoja vozila preko mosta, na drugu obalu reke

DONJECK - Lider narodne milicije Donbasa smatra da je produženje primirja na istoku Ukrajine samo "priprema (vojske Ukrajine) za blickrig" odnosno brže i iznenadne napade.

"Sukobi su u toku u Krematorsku. Ukrajinska vojska je obustavila vatru nedaleko od grada Krasni Liman i reke Severski Donjec samo da bi se vojska premestila na drugu stranu reke", rekao je lider narodne milicije Donbasa Miroslav Rudenko, preneo je Glas Rusije.

Rudenko veruje da je "takozvano primirje priprema za blickrig". Kako je rekao, ukrajinska vojska je već započela da prebacuje svoja vozila preko mosta, na drugu obalu reke Severski Donjec.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko u petak uveče produžio je primirje sa proruskim snagama na istoku zemlje za još 72 sata, odnosno do ponedeljka pošto je sedmodnevno primirje trebalo da istekne u petak u 22 sata po lokalnom vremenu.

21.17 - Proruski separatisti na istoku Ukrajine oslobodili su u subotu četiri posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koje su nedeljama držali u zarobljeništvu, prenela je agencija Interfaks. Posmatrači OEBS-a su oslobođeni i na putu su ka Donjecku, preneo je Interfaks saopštenje pres službe samoproklamovane Narodne Republike Donjeck.

13.40 - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je produžetak prekida vatre na istoku Ukrajine za još 72 sata i pozvao na konačno okončanje nasilja, prenosi danas ruska novinska agencija ITAR Tas.

Foto: AP
Foto: AP

12.10 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da SAD ohrabruju Kijev da izaziva Moskvu. "Naše američke kolege i dalje više vole da guraju ukrajinsko rukovodstvo ka putu sukobljavanja", rekao je Lavrov, prenela je ruska televizija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track