VOLFGANG ŠOJBLE: EU je apsolutno neprihvatljiva i nezamisliva bez Britanije
Foto: Fonet/AP

VOLFGANG ŠOJBLE: EU je apsolutno neprihvatljiva i nezamisliva bez Britanije

Planeta -
Nemački ministar finansija kaže da će njegova zemlja, najveća ekonomija u uniji, učiniti sve da Britanija ostane u tom savezu

BERLIN - Nemačka će učiniti sve da zadrži Veliku Britaniju u Evropskoj uniji, poručio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble, pošto je britanski pokušaj da zaustavi imenovanje Žan-Kloda Junkera za predsednika Evropske komisije propao.

U razgovoru za Fajnenšel tajms, Šojble je rekao da nesuglasice zbog Junkera nisu prepreka za britansko članstvo u EU i da će Nemačka, najveća eknomija u Uniji, učiniti sve da spreči Britaniju da napusti EU.

"Velika Britanija je suštinska, nezamenljiva komponenta jedinstva Evrope. EU bez Velike Britanije je apsolutno neprihvatljiva, nezamisliva. Zato ćemo učiniti sve da se interesi i stavovi Britanije pronađu u evropskoj politici", istakao je Šojble.

Šojble je dodao da Nemačka i druge zemlje EU treba da saslušaju šta Britanija ima da kaže, kao i da London i Berlin imaju mnogo toga zajedničkog po pitanju ekonomskih reformi i potrebi da neke odluke treba doneti na nacionalnom nivou, umesto na nivou EU, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

Dejvid Kameron i Angela Merkel: Nemačka kancelarka je više puta ponovila da želi da Britanija ostane u EU Foto AP
Dejvid Kameron i Angela Merkel: Nemačka kancelarka je više puta ponovila da želi da Britanija ostane u EU Foto AP

Isti stav deli i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je više puta ponovila da želi da Britanija ostane u EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron čestitao je u nedelju luksemburškom političaru Žan-Klodu Junkeru potvrdu nominacije za predsednika Evropske komisije na samitu EU u Briselu, s kojim se složio da zajednički rade na većoj konkurentnosti EU.

"Premijer je pozdravio spremnost g. Junkera da pronađe fer dogovor za Veliku Britaniju, a g. Junker je rekao da je u potpunosti posvećen pronalaženju rešenja političkih nesuglasica u Britaniji", navodi se u saopštenju Dauning strita.

Lideri EU su u petak, sa 26 glasova, podržali kandidaturu Junkera za predsednika Evropske komisije, a jedini protiv toga bili su britanski premijer Dejvid Kameron i mađarski premijer Viktor Orban.

Junker je pobornik čvršćih evropskih integracija u trenutku kad Britanci žele labavije odnose sa EU, koju vide kao pretnju nacionalnom suverenitetu.

Dejvid Kameron nije uspeo da spreči izbor Žan-Klod Junkera za predsednika EK Foto AP
Dejvid Kameron nije uspeo da spreči izbor Žan-Klod Junkera za predsednika EK Foto AP

Uoči glasanja na samitu, Kameron je obećao da će se boriti do kraja da zaustavi da Junker postane sledeći predsednik Evropske komisije, istakavši da je on federalista koji neće usvojiti reforme za koje London smatra da su potrebne da bi se blok od 28 država članica vratio na pravi put. Kameron je takođe upozoravao da bi njegova zemlja mogla da napusti Evropsku uniju, ako Junker postane sledeći predsednik Evropske komisije.

U Britaniji će biti održan refrendum o članstvu u Evropskoj uniji 2017. godine ako Kameronovi Konzervativci ostanu na vlasti posle opštih izbora sledeće godine.

Evropski parlament sada treba da 16. jula potvrdi izbor Junkera i očekuje se da će se to i desiti i da će ga podržati poslanici desnog i levog centra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja