UZBUNA U AZIJI: Japanska vojska prvi put od 1945. izlazi da se bori van zemlje!
Foto: Reuters

Kina na nogama

UZBUNA U AZIJI: Japanska vojska prvi put od 1945. izlazi da se bori van zemlje!

Planeta -
Vlada u Tokiju ukinula je ustavnu zabranu iz 1945. koja je njenu vojsku držala u granicama Japana toga što je bila na strani Hitlerove Nemačke

TOKIO - Japan je danas napravio najdramatičniji zaokret u vojnoj politici od Drugog svetskog rata i digao na uzbunu celu daleku Aziju jer je ukinuo zakon iz 1945. koji je japanskoj vojsci zabranjivao da se bori van zemlje - to je bila kazna za to što je Japan bio na strani Hitlerove Nemačke.

Japan je formirao posleratne oružane snage pre tačno 60 godina i one nisu imale pravo "kolektivne samoodbrane" niti da idu u pomoć napadnutoj prijateljskoj zemlji.

Sada će japanske snage moći u vojne misije sa saveznicima, ali analitičari cene da će vlada verovatno biti oprezna kad šalje svoje vojnike u multilateralne operacije u inostranstvo, u Irak na primer. Japanski vojnici imali su malu humanitarnu ulogu u misiji posle američke invazije na Irak 2003. godine.

Ovo je pobeda za japanskog premijera Šinza Abea, ali opasno je naljutio Kinu. Odnosi dveju zemalja zategnuti su zbog pomorskog spora, nepoverenja i nasleđa nekadašnje japanske vojne agresije. I drugi japanski susedi, Mjanmar na primer, pamte tešku agresiju japanske vojske s početka 20. veka i imaju posebne praznike u znak spomena na nevine žrtve Japana.

U Mjanmaru se 27. marta obeležava početak oslobađanja od japanske okupacie Foto Reuters
U Mjanmaru se 27. marta obeležava početak oslobađanja od japanske okupacie Foto Reuters

"Kina se protivi japanskom izmišljanju kineske pretnje u svrhu unapređivanja svoje domaće političke agende", rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Hong Lei na konferenciji za novinare u Pekingu.

"Zahtevamo da Japan poštuje razumnu zabrinutost svojih azijskih suseda za bezbednost i da mudro reši to pitanje", dodao je on.

Nije oduševljen ni dobar deo japanskih birača. Oni strahuju da će njihova vojska biti uvučena u tuđe ratove, ali upozoravaju i da se nije poštovala zvanična procedura kad je ukidana ta odredba Ustava.

Zvanični Vašington se još nije oglasio, ali verovatno će pozdraviti odluku Japana, svog velikog trgovinskog partnera kojeg već dugo poziva da promeni odbrambenu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track