DOZLOGRDILO IM: Većina Francuza protiv povratka Sarkozija u politiku
Foto: Reuters

Više ga ne vole

DOZLOGRDILO IM: Većina Francuza protiv povratka Sarkozija u politiku

Planeta -
Dvoje od troje Francuza ne želi ponovo da vidi Nikolu Sarkozija u Jelisejskoj palati

PARIZ - Rezultati danas objavljene ankete pokazuju da je 65 odsto Francuza protiv povratka na političku scenu bivšeg šefa države Nikole Sarkozija, koji je pod istragom zbog optužbi za korupciju i trgovinu uticajem.

Anketa BFMTV, u kojoj je u utorak i sredu učestvovalo više od 1.000 ljudi, pokazuje da se dvoje od troje Francuza protivi pokušaja Sarkozija da ponovo zauzme predsedničku funkciju na kojoj ga je nasledio Fransoa Oland 2012. Ipak, 72 odsto pristalica Sarkozijeve partije UMP podržava povratak bivšeg šefa države, rezultat je ankete.

Sarkozi je u sredu izjavio da nikada nije prekršio zakon i da je žrtva korišćenja pravosudnog sistema u političke svrhe.

Protiv Sarkozija (59) je u sredu pokrenuta zvanična istraga u Parizu zbog sumnje da je trgovao uticajem, kao i zbog skrivanja kršenja profesionalne tajne i korupcije u vezi sa sudskim procesom zbog neregularnog finansiranja njegove predsedničke kampanje 2007. Sudija je odluku o pokretanju istrage doneo posle 15 sati ispitivanja Sarkozija, što je prvi slučaj da se bivši francuski šef države odvede u pritvor radi krivične istrage.

Sarkozi, međutim, ostaje na slobodi i za sada nije podvrgnut nikakvoj sudskoj kontroli.

Ukoliko bude osuđen za trgovinu uticajem, bivšem predsedniku Francuske preti pet godina zatvora i kazna od 500.000 evra, a optužba za "aktivnu korupciju" bi mogla da mu donese kaznu u trajanju do 10 godina zatvora. Takođe bi mogla da mu bude izrečena i dodatna kazna koja predviđa zabranu obavljanja javne dužnosti ili profesije ili, pak, isključenje sa izbornih lista na ograničeni period.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track