USPEH BERLINA: Nemačka posle pola veka donela budžet bez deficita
Foto: Reuters

Šojbleova računica

USPEH BERLINA: Nemačka posle pola veka donela budžet bez deficita

Planeta -
Za obezbeđenje izbalansiranog budžeta rast državnih rashoda u 2015. godini je planiran od samo 0,1 odsto, u 2016. od 3,7 odsto, a u narednim godinama po tri odsto!

BERLIN - Vlada Nemačke odobrila je u sredu budžet bez deficita za 2015. godinu, koji je predložio ministar finasija Volfgang Šojble i prvi put od 1969. to je izbalansirani budžet koji ne predviđa rast državnog duga zemlje, preneo je Dojče vele.

Za obezbeđenje izbalansiranog budžeta rast državnih rashoda u 2015. godini je planiran od samo 0,1 odsto, u 2016. od 3,7 odsto, a u narednim godinama po tri odsto. Na taj način planirano je da se do 2018. godine i rashodi i prihodi zemlje povećaju na 329 milijardi evra, prenosi Tanjug.

Rashodi neće rasti brže od bruto domaćeg proizvoda (BDP) za određeni period, naglasili su u ministarstvu finansija.

Ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble
Ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble

Važan faktor, po mišljenju Šojblea, je smanjenje odnosa državnog duga prema BDP. Ako u određenom momentu on iznosi 76 odsto, do 2018. godine mora da se smanji na 65 odsto.

Međutim, opozicion ne Partija levice i Zelena partija upozoravaju da bi uravnotežen budžet mogao da ugrozi budućnost zemlje jer bi moglo da dođe do oštrog pada investicija u nemačku privredu.

Budžet se zasniva na prognozi privrednog rasta Nemačke od 1,8 odsto ove i dva odsto 2015. godine, dodaje Dojče vele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track