ŠTRAJKUJE GRČKA EDB: Počela jednočasovna isključenja struje
Foto: Rojters

Grcima pao mrak

ŠTRAJKUJE GRČKA EDB: Počela jednočasovna isključenja struje

Planeta -
Isključenje električne energije, na početku letnje turističke sezone, ne odnosi se na grčka ostrva, gde letuje više stotina hiljada turista, a vlada je obećala da neće biti uvedene veće restrikcije

ATINA - Grčka državna elektrodistribucija počela je danas da isključuje struju na jedan sat, na više područja Grčke, usled štrajka u 13 elektrana Javne korporacije za energetiku (PPC) zbog planova vlade da privatizuje deo tog preduzeća.

Isključenje električne energije, na početku letnje turističke sezone, ne odnosi se na grčka ostrva, gde letuje više stotina hiljada turista, a vlada je obećala da neće biti uvedene veće restrikcije, preneo je AFP."Uveli smo neophodne procedure na snazi kako bi se izbegle" veće restrikcije, rekao je za TV Skai ministar za životnu sredinu i energetiku Janis Manijatis.

Sindikati su organizovali štrajk zbog vladinih planova da podeli PPC do 2015. godine i privatizuje jedan deo preduzeća u sklopu planova za spas posrnule nacionalne ekonomije.Grčka vlada, predvođena konzervativcima, ne odustaje od prodaje, koju zahtevaju međunarodni kreditori, preteći da će štrajkače vratiti na posao makar izdavanjem naredbe za njihovu radnu mobilizaciju.

Premijer Antonis Samaras ističe kako neće pokleknuti pred "fanatičnim populistima", koji žele da zaustave njegov program privatizacije.

U planu je prodaja privatnim investitorima oko 30 odsto kapaciteta PPC-a, kao i prodaja 17 odsto od sadašnjih 51 odsto državnog udela u toj korporaciji.

U grčkoj vladi tvrde da će dodatna privatizacija energetskog sektora, za koji je potrebno odobrenje parlamenta, unaprediti njegovu konkurentnost i imati za posledicu niže cene struje.

Grčki ministar za razvoj Nikos Dendijas apelovao je na sindikate PPC-a da odustanu od svojih namera jer će to štetiti privredi, a naročito turizmu, od koga se očekuje da najviše doprinese prevazilaženju drastične šestogodišnje recesije, koja je dovela do rekordnog nivoa nezaposlenosti od 28 odsto.

Opozicione stranke su stale na stranu sindikata, a radikalno levo usmerena koalicija Siriza je zatražila referendum oko nameravane prodaje dela PPC-a. Očekuje se da će grčki parlament, koji ima 300 poslanika, o ovom pitanju glasati naredne nedelje. Koalicija premijera Samarasa, inače, ima "mršavu" skupštinsku većinu od svega dva poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track