UZBUNA: Amerika u panici zbog terorista!
Foto: Rojters

Vanredno stanje na aerodromima u SAD i Evropi

UZBUNA: Amerika u panici zbog terorista!

Planeta -
Strah izazvale pretnje članova ISIL da će krenuti ka Evropi, a posebno zabrinjava i nova vrsta bombi za avione koje oni, navodno, razvijaju

VAŠINGTON - Amerika se nalazi u stanju uzbune i panike nakon što su krvoločne ekstremističke grupe, pre svega Islamska država Irak i Levant (ISIL), predvođena Abu Bakr el Bagdadijem (49), zapretile da će posle Iraka i Sirije, i proglašenja takozvane Islamske države, izvesti pohod na Evropu i Rim, a odatle krenuti u uništavanje svega hrišćanskog i svega što ima veze sa Zapadom.Zbog tih jezivih najava funkcioneri SAD naredili su mnogo strožu kontrolu na ključnim aerodromima u Evropi, sa kojih kreću direktni letovi, a istim putem krenula je i Britanija, gde je na svim vazdušnim lukama proglašena nova uzbuna od napada terorista.

Iživljavanje... Džihadisti ubijaju sve redom
Iživljavanje... Džihadisti ubijaju sve redom

Eksploziv u telimaU dve zemlje posebnu zabrinutost izazvala su upozorenja američkih obaveštajaca, prema kojima pripadnici specijalnih ekstremističkih grupa i ogranaka Al Kaide iz Jemena i Arapskog poluostrva prave u Siriji novu vrstu nemetalnih eksplozivnih naprava namenjenih avionima. Zvaničnici SAD istakli su da te bombe mogu lako da se prokrijumčare u telima džihadista i nijedan instrument na aerodromu ne može da ih detektuje.- Ove pretnje su mnogo ozbiljnije i izazivaju veću zabrinutost od svih ranijih - rekao je neimenovani izvor iz Bele kuće.S tim se složio i američki predsednik Barak Obama, koji je u razgovoru s kraljem Saudijske Arabije Abdulahom naglasio da ekstremisti ISIL predstavljaju pretnju za čitav region unutar kog trenutno dejstvuju, ali i svet.- Svakodnevno čujemo vesti o brojnim Evropljanima koji osećaju simpatije prema tome što ti ekstremisti rade, pa zbog toga odlaze u Siriju da ratuju sa njima. Sad možda idu i u Irak. Ali posle toga se vraćaju i ko zna šta mogu da urade - istakao je Obama.

Upozorio Zapad... Bombaš-samoubica iz organizacije ISIL
Upozorio Zapad... Bombaš-samoubica iz organizacije ISIL

Alarm u BritanijiInače, pretpostavlja se da je najveći broj radikalnih islamista otišlo u džihad iz Britanije, pa su aerodromi u toj zemlji pod najvećim nadzorom. Iz kabineta britanskog premijera Dejvida Kamerona rečeno je da dodatnu opasnost sad predstavlja početak udarne letnje sezone, kad ogroman broj putnika iz celog sveta prolazi vazdušnim lukama te ostrvske zemlje.

Kralj abdulah naredio zaštitu od ekstremističke grupe isil SAUDIJCI POSLALI VOJSKU KA IRAKUSaudijska Arabija rasporedila je 30.000 vojnika na granicu s Irakom, i to nakon što su se irački vojnici navodno povukli iz tog područja. Kralj Abdulah naredio je da se preduzmu sve neophodne mere da se zaštiti kraljevina od potencijalnih terorističkih pretnji.Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, deli granicu od 800 kilometara s Irakom, gde je ekstremistička sunitska grupa Islamska država Irak i Levant preuzela kontrolu nad mnogim gradovima i selima u junu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track