NEMAČKA NA NOGAMA: Uhapšen zbog špijuniranja Merkelove! Optužili ga da radi za Rusiju a onda...

Istraga u toku

NEMAČKA NA NOGAMA: Uhapšen zbog špijuniranja Merkelove! Optužili ga da radi za Rusiju a onda...

Planeta -
Portparol nemačke kancelarke Štefen Zibert kaže da je Angela Merkel u četvrtak informisana o hapšenju

NEMAČKA - Jedan muškarac je uhapšen ove nedelje u Nemačkoj zbog sumnje da je špijunirao u korist strane obaveštajne agencije.

Portparol nemačke kancelarke Štefen Zibert kaže da je Angela Merkel u četvrtak informisana o hapšenju, preneo je magazin Tajm na svom portalu.Predstavnici Stejt Departmenta odbili su da komentarišu ceo događaj.Muškarac star 31 godinu još nije identifikovan, a nemačke vlasti nisu otkrile ni ko ga sumnjiči za špijunažu. Međutim, nemački dnevnik Zidojče cajtung, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade, piše da je muškarac špijunirao u korist Sjedinjenih Američkih Država.Zbog tog hapšenja, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke pozvalo je američkog ambasadora u Berlinu na razgovor. U saopštenju Ministarstva se navodi da su viši nemački zvaničnici tražili od ambasadora Džona Emersona da pomogne u "brzom razjašnjavanju" slučaja.

Kako navode strani mediji, policija je prvo mislila da je ovaj muškarac špijunirao u korist Rusije, ali je navodno muškarac priznao da radi za SAD.Tenzije između Nemačke i SAD rastu od kada je bivši obaveštajac NSA Edvard Snouden obelodanio da je njegova služba prisluškivala mobilni telefon Angele Merkel.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Američki zvaničnici nisu komentarisali poslednji izveštaj. Bela kuća je odbila danas da da komentar, a u zvaničnom transkriptu razgovora nemačke kancelarke i predsednika SAD Baraka Obame u četvrtak, hapšenje se ne spominje.Zidojče cajtung izveštava da je muškarac, koji je uhapšen u sredu, zaposlen u nemačkoj Federalnoj obaveštajnoj službi, kao i da je najpre uhapšen pod sumnjom da je špijunirao za Rusiju.On je izveden pred federalni sud u mestu Karlsrue u četvrtak, i negirao je optužbe da je strani špijun.Inače, vesti o njegovom hapšenju dolaze dan nakon što su dva američka državljanina, nekada zaposlena u NSA, svedočila pred nemačkim parlamentarnim odborom u istražnim aktivnostima nadzora Agencije u inostranstvu.

(RTS/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track