Sedam brodova NATO uplovilo u Crno more

Ruska mornarica

Sedam brodova NATO uplovilo u Crno more

Planeta -
U Crnom moru su italijanski brodovi "Avijer" i "Rimini" (Aviere), turski "Akčaj" (Akcay), britanski "Čidingfold" (Ćiddingfold), grčki "Mačitis" (Maćitis) i francuski "Sirkuf" (Surcouf )

MOSKVA - Američka ratna krstarica "Zaliv Vela" (US S Vella Gulf) uplovila je danas u Crno more, saopštio je Itar-Tassu izvor u Glavnom štabu ruske mornaričke flote, navodeći da je na taj način broj brodova NATO u crnomorskim vodama dostigao sedam.

Sagovornik ruske agencije izrazio je čuđenje što je kao zvanični razlog uplovljavanja krstarice navedeno učešće u vežbama snaga NATO za uklanjanje mina, što je uporedio sa uprezanjem u istu zapregu konja i laneta. Ranije danas, vojno-diplomatski izvor u Moskvi rekao je Itar-Tasu da će ruski mornari, koji učestvuju u obimnim vežbama u Crnom moru, pratiti dejstva plovila NATO, koji su došli na zajedničke vežbe sa Bugarskom "Povetarac-2014".

Prema podacima tog izvora, na današnji dan u Crnom moru su italijanski brodovi "Avijer" i "Rimini" (Aviere), turski "Akčaj" (Akcay), britanski "Čidingfold" (Ćiddingfold), grčki "Mačitis" (Maćitis) i francuski "Sirkuf" (Surcouf ). Krajem prošle sedmice Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da počinje vežba Crnomorske flote uz učešće približno 20 plovila, više od 20 aviona i helikoptera, kao i morske pešadije i obalske artiljerije. Rusko ministarstvo je navelo da oblast vežbi obuhvata čitavo Crno more, navodi agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track