NEMAČKI MEDIJI: Američki špijuni su glupi ili besramni?!
Foto: Thinkstock

Isprozivali Vašington

NEMAČKI MEDIJI: Američki špijuni su glupi ili besramni?!

Planeta -
Zidojče Cajtung, zbog špijunskih igara SAD i dvostrukog agenta u Berlinu, napao Obamu da laže i da ne može da kontroliše obaveštajce

BERLIN - Prašina nakon otkrića da je Amerika prisluškivala mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel nije se ni slegla, a odnosi između te dve zemlje pali su na još niže grane zbog izveštaja da je Vašington unajmio pripadnika nemačke obaveštajne službe (BND) da špijunira svoju državu.

Otkriće da je nemački špijun (31) zapravo bio dvostruki agent u službi SAD izazvalo je međunarodni skandal i žestoku reakciju u nemačkim medijima, koji zvanični Vašington nazivaju glupim i besramnim. Naime, Stefan Kornelijus, urednik lista Zidojče cajtung, istakao je da je teško opisati štetu koju ovo otkriće može imati po odnose dve zemlje, a ukoliko se optužbe pokažu kao istinite, onda predsednik Obama ne drži svoje obaveštajne službe pod kontrolom i lagao je čitav svet proteklih meseci.- Ako su špijunske agencije Amerike postupile na taj način, onda je to što su učinile ili glupo, ili besramno - rekao je Kornelijus, poručivši da Vašington mora da otkrije zašto su se infiltrirali u BND.Istovremeno, povodom špijunske afere oglasila se i kancelarka Nemačke rekavši da je u pitanju veoma ozbiljan slučaj, koji u velikoj meri ugrožava političke odnose i savezništvo između njene države i SAD.- Za mene je to u jasnoj suprotnosti sa onim što smatram saradnjom od poverenja između partnera - rekla je Merkelova.Povodom oštre retorike nemačkih zvaničnika i medija, američki list Njujork tajms ističe da je to prava retkost od uspostavljanja partnerstva 1945. Prema pisanju tog medija, odnosima između te dve države definitivno preti ozbiljno zatezanje.

Hilari KlintonPOTREBNO JE UTVRDITI ČINJENICEAmerička obaveštajna služba CIA i Savet za nacionalnu bezbednost još uvek ćute o dvostrukom agentu iz Berlina, međutim, javnosti se obratila bivša sekretarka SAD Hilari Klinton.- Treba da otkrijemo činjenice i da potom adekvatno postupimo - poručila je Klintonova.

Dvostruki agent otkrivao tajne- Nemački mediji otkrili su da obaveštajac BND radi kao agent i za Vašington- Špijun je osumnjičen da je Amerikancima odavao tajne o radu Bundestaga- Predao je stranim agencijama između 2012. i 2014. godine 218 dokumenata- U pitanju je drugi špijunski skandal od prošle godine, kada su SAD prisluškivale telefon Angele Merkel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja