PREMIJER DONJECKE REPUBLIKE: Da se pregrupišemo, pa mi krećemo u ofanzivu!
Foto: AP

Taktika

PREMIJER DONJECKE REPUBLIKE: Da se pregrupišemo, pa mi krećemo u ofanzivu!

Planeta -
Ne očekujemo da ukrajinska armija blokira Donjeck i Lugansk, ona ne može da sprovede pravu blokadu nad samo jednim gradom, a pogotovo dva, tvrdi Aleksandar Borodaj

DONJECK - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj upozorio je danas zvanični Kijev da će snage samoodbrane ponovo krenuti u ofanzivu pošto se pregrupišu na širem području Donjecka.

Borodaj je u intervjuu ruskom portalu Gazeta.ru izjavio da se "ne pripremamo da dođemo pod opsadu, pripremamo se za akciju", preneo je Rojters.

Proruske snage su proteklog vikenda, posle višemesečnih borbi, napustile Slavjansk, a predsednik Ukrajine Petar Porošenko je tu pobedu svoje vojske nazvao "prekretnicom u borbi sa separatistima".

Borodaj kaže da odluka o povlačenju iz Slavjanska, koju je doneo ministar odbrane DNR Igor Strelkov, dao priliku snagama samoodbrane da se pregrupišu.

Snage samoodbrane koriste priliku da se pregrupišu Foto AP
Snage samoodbrane koriste priliku da se pregrupišu Foto AP

"Strelkov je glavni komandant vojske. Sada će kroz čitavu vojsku, kojom sam ja dosad komandovao sa više ili manje uspeha, biti uspostavljena jaka komandna vertikala. Igor i ja ćemo uspeti da izgradimo veoma efikasnu, jasnu vertikalu", istakao je Borodaj i dodao da je blokada Luganska i Donjecka, koju je Kijev najavio, nemoguća..

"Ukrajinska vojska nije u stanju da sprovede pravu blokadu nad samo jednim gradom, a pogotovo dva, tako da ne vidim da bi te pretnje mogle da se ostvare", rekao je Borodaj i dodao da se konsultuje sa vlastima u Moskvi po pitanju konflikta na istoku Ukrajine, ali da Kremlj ne finansira snage samoodbrane niti im daje uvid u svoje planove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track