ZA 17 ODSTO: Gasprom smanjuje cene u Evropi?!
Foto: Reuters

Dugoročni ugovori

ZA 17 ODSTO: Gasprom smanjuje cene u Evropi?!

Planeta -
Cene gasa u Evropi u osnovi su vezane za kotacije nafte. Prema prognozi ministarstva, u 2014. nafta će koštati 104 dolara za barel, a 2015. i 2016. godine 100 dolara za barel, što znači da se faktički neće izmeniti

MOSKVA - Gasprom bi do 2017. godine Evropi mogao da snizi cene gasa po dugoročnim ugovorima 17 odsto, na 320 dolara za hiljadu kubnih metara.

Gasprom obično planira cene na osnovu prognoze ministarstva za ekonomski razvoj, rekao je listu izvor blizak kompaniji.

Cene gasa u Evropi u osnovi su vezane za kotacije nafte. Prema prognozi ministarstva, u 2014. nafta će koštati 104 dolara za barel, a 2015. i 2016. godine 100 dolara za barel, što znači da se faktički neće izmeniti, navodi list Vjedomosti.

Verovatno je da su proračuni napravljeni i na osnovu terminskih cena za evropska spot tržišta, rekao je drugi izvor blizak Gaspromu.

Do pada cena doći će zbog širenja izvora snabdevanja, uključujući i upotrebu tehnologije za dobijanje gasa iz škriljaca, rekao je predstavnik ministarstva za ekonomski razvoj.

U srednjeročnoj perspektivi to će dovesti do zasićenja tržišta. Kao razultat toga cene gasa će se postepeno snižavati u odnosu na cene nafte.

Cene Gasproma u Evropi dostigle su maksimum 2008. godine, tokom krize su pale i na prethodni nivo su se vratile samo 2012. godine. Prošle godine su ponovo počele da padaju. To je omogućilo Gaspromu da poveća izvoz na rekordne količine, pišu Vjedomosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track