OVAKO MARŠIRAJU FRANCUZI: Vojna parada za Dan pada Bastilje
Foto: Reuters

Nacionalni praznik

OVAKO MARŠIRAJU FRANCUZI: Vojna parada za Dan pada Bastilje

Planeta -
Francuska je pozvala sve zemlje koje su učestvovale u vojnim operacijama u Prvom svetskom ratu koji je počeo pre sto godina, tako da u današnjoj ceremoniji učestvuju zajedno bivši saveznici i neprijatelji kao simbol mira
1 / 4 Foto: Reuters

PARIZ - U Parizu je danas održana tradicionalna vojna parada povodom nacionalnog praznika Francuske - Dana pada Bastilje.

Francuska je pozvala sve zemlje koje su učestvovale u vojnim operacijama u Prvom svetskom ratu koji je počeo pre sto godina, tako da u današnjoj ceremoniji učestvuju zajedno bivši saveznici i neprijatelji kao simbol mira.

Francuski predsednik Fransoa Oland je uoči parade poslao poruku koja glasi: "Deset miliona vojnika je ubijeno ili podleglo zadobijenim ranama na bezbroj frontova. Mi im dugujemo zahvalnost". Vojnici su nosili zastave 76 zemalja i šetali Jelisejskim poljima.

http://www.youtube.com/watch?v=BXSUu1afaTM

Pored stranih gostiju, u paradi u Parizu je učestvovalo više od 3.700 vojnika, 50 aviona, 280 vojnih vozila i 240 konja Francuske nacionalne garde, navodi AP. Uveče će biti upriličen vatromet, posvećen temi rata i mira, koji će se ovog puta ispaljivati sa Ajfelove kule.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track