PUTIN JUNKERU: Odnosi Rusije i EU se mogu poboljšati!
Foto: Fonet/AP

Ruka mira

PUTIN JUNKERU: Odnosi Rusije i EU se mogu poboljšati!

Planeta -
Predsednik Putin izrazio je nadu da će se odnosi između Rusije i Evropske unije razvijati u duhu međusobnog strateškog partnerstva, navodi se u saopštenju Kremlja

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je bivšem premijeru Luksemburga Žan-Klodu Junkeru imenovanje za novog predsednika Evropske komisije i poručio mu da su odnosi Rusije i EU na "ozbiljnom testu", ali da se mogu poboljšati.

"Predsednik Putin izrazio je nadu da će se odnosi između Rusije i Evropske unije razvijati u duhu međusobnog strateškog partnerstva", saopštio je Kremlj, a prenosi Rojters.

Odnosi između Rusije i EU pogoršani su usled krize u Ukrajini, tokom koje je 28-člani blok nametnuo sankcije Moskvi, podseća britanska agencija.

Bivši premijer Luksemburga je na samitu u junu dobio ubedljivu podršku lidera EU za imenovanje na čelo Evropske komisije, a danas ga je Evropski parlament i zvanično proglasio naslednikom Žozea-Manuela Baroza, koji će mu dužnost predati u oktobru.

Podršku su mu pružili poslanici iz njegove Evropske narodne partije desnog centra i socijalisti levog centra, dve najveće grupe u Evropskom parlamentu. Među prvima su mu današnje proglašenje za novog šefa Evropske komisije čestitali, putem Tvitera, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i aktuelni predsednik Evropske komisije Žoze-Manuel Barozo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track