VLADIMIR PUTIN: Ne obnavljam špijunsku bazu na Kubi, odlično radimo i bez nje
Foto: AP

Ostaje katanac

VLADIMIR PUTIN: Ne obnavljam špijunsku bazu na Kubi, odlično radimo i bez nje

Planeta -
Nema šta da se žali, mi smo u stanju da rešavamo zadatke u oblasti odbrambene sposobnosti bez te komponente, nemamo planove za obnavljanje rada, kazao predsednik Rusije

BRAZILIJA - Ruski predsednik Vladimir Putin demantovao je danas informacije da su se Rusija i Kuba dogovorile o obnavljanju funckionisanja radarskog centra u Lurdesu, predgrađu Havane, prenele su ruske agencije.

"Ne, to nije tačno", rekao je Putin, upitan da li je to pitanje razmatrano tokom njegove nedavne posete Kubi.

"Nema šta da se žali, mi smo u stanju da rešavamo zadatke u oblasti odbrambene sposobnosti bez te komponente (Lurdesa), tu nema ništa neobično, po dogovoru sa našim prijateljima rad tog centra smo prekinuli, nemamo planove za obnavljanje rada", kazao je ruski predsednik, a prenosi RIA Novosti.

Prethodno se u medijima pojavila informacija da su se dve zemlje dogovorile da Rusija ponovo koristi radarski centar u Lurdesu, koji je u vreme bivšeg SSSR-a omogućavao presretanje radio i telefonske komunikacije na znatnom delu teritorije "potencijalnog protivnika" - SAD, podseća ta agencija.

Šema nekadašnje špijunske baze Lurdes kod Havane, Foto Printscreen yt
Šema nekadašnje špijunske baze Lurdes kod Havane, Foto Printscreen yt

Centar u Lurdesu izgradio je bivši Sovjetski Savez 1960-ih i njegova namena bila je praćenje lansiranja američkih raketa, kao elektronsko prisluškivanje. Takođe se koristio za održavanje stabilne veze sa ruskim ambasadama u Latinskoj Americi, podseća Itar-Tass.

Prema nekim procenama, u Lurdesu je bilo do 3.000 sovjetskih specijalista.

Kuba i Rusija potpisale su 1992. godine sporazum o produženju rada centra na osnovu zakupa tokom 20 godina, za iznos od 200 miliona dolara godišnje, koji su se namirivali isporukama ruskog oružja, rezervnih delova za sovjetsku tehniku, kao i naftom i drvnom građom. Rusija je 1997. godine modernizovala centar, koji je bio poslednji ruski vojni objekat na Kubi, a 14. decembra 2000. godine Putin ga je posetio. Posle godinu dana Moskva je donela odluku o zatvaranju centra i za nekoliko meseci oprema je demontirana i odneta.

Praktično istovremeno, zatvorena je i druga sovjetska a potom ruska radarska stanica - Kamran u Vjetnamu.Kao razlog zatvaranja tih baza navođena je ekonomska nesvrsishodnost i tehnička nesaglasnost sa savremenim zahtevima, navodi ruska državna agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track